A politológus szerint Magyar Péter felbukkanása nem tudja megbontani a kormánypárti szavazótábort. Úgy véli, hogy a péntek esti tüntetés új frontot nyithat a két hete kezdődött kegyelembotrányban.


A kegyelembotrányról, az utóbbi napok eseményeiről és főszereplőiről, valamint a péntek esti influenszertüntetésről is beszélt a 24.hu-nak adott interjúban Török Gábor. A politológus szerint a szombaton lemondott köztársasági elnök és Balog Zoltán szoros kapcsolata kellemetlen a kormányzópártnak.

„Természetesen sokkal jobb lett volna a Fidesznek, hogyha Balog Zoltán is lemond. Abban is biztos vagyok, hogy a maradása nem a hatalomgyár vagy Orbán Viktor szándékai szerint, hanem azok ellenére, esetleg valamiféle kompromisszum eredményeként történt. A politikai logika azt követelte volna, hogyha magára vállalja azt, hogy szerepe volt a kegyelmi ügyben, akkor távozzon. Ráadásul Balog Zoltán és Novák Katalin nyilvánosságra került szoros kapcsolata is kellemetlen eleme a történetnek. Ez ugyanis az elnöki autonómiát, szuverenitást tovább árnyalja, de idáig már végképp nem terjed a legtöbb választó figyelme.”

Török szerint a kegyelembotrány benne van a Fidesz kormányzása alatti három legnagyobb botrányban. Ráadásul hiába akarják azt a látszatot kelteni, hogy az ügy le van zárva, „a történtek megmozgatták a tág értelemben vett királyi udvartartást”.

„Tizennégy évnyi kormányzás rengeteg feszültséget hozott elő a gazdasági, politikai holdudvarban. Három, négy, öt nagy érdekcsoport is politikai képviselettel rendelkezik. Ezt ugyan mind eltakarja Orbán Viktor köpönyege a tömegek elől, de ettől még a törésvonalak mélyülnek. Rengeteg a sértett, bizalmatlan ember, a különböző érdekcsoportok gyűlölettel, de legalábbis féltékenyen tekintenek egymásra. Azt feltételezem, hogy Magyar Péter mondatai hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a belső ellentétek még mélyebbek legyenek” – mondta Török Gábor, aki kitért Varga Judit exférjének felbukkanására is.

„Nem tudom, mivel áll még elő Magyar Péter, és el tudok képzelni olyan erős mondatokat is, melyeknek lehetnek komolyabb következményei, de a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani. Legfeljebb amortizál rajta, de a rendszer egészére nézve aligha lesznek jelentős következményei.”

A politológus úgy véli, hogy a péntek esti tüntetés lehet egy újabb fontos mérföldkő a két hete gyűrűző botrányban.

„Magyar Péteren kívül még az influenszerek pénteki tüntetése nyithat új frontot a történetben. Úgy látom, ez a hatalomgyár figyelmét is felkelti, mert ilyen korábban nem volt, hogy a népszerűsége miatt a Fidesz nyilvánosságában is bírálhatatlan Azahriah egy kormányellenes tüntetéshez adja a nevét. Nem arról van szó, hogy hirtelen az ellenállás új formája jelenik meg, de ha nem a korábbi ellenzéki tüntetések létszámát látjuk a Hősök terén, ha a hangulat más lesz, ha nem Gyurcsány Ferenc dominálja az eseményt, és egyes influenszerek készek akár csak időlegesen is politikai szereplővé válni, abból bármi kijöhet. Mondtak már olyat nekem fideszesek: csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!