Mára olyan rendszer épült ki, hogy talán az sem tűnne fel, ha Orbán Viktor egyéves szabadságot venne ki, és meg sem jelenne a közéletben – mondta Török Gábor politológus a 24.hu-nak adott interjújában, amiben azt is kiemelte, hogy úgy gondolja, a Fidesz tábora egy olyan "sziget", amelynek lakosai nem is tudnak másik világ létezéséről, dezertálni nem akarnak.

Szerinte ez az oka annak, hogy az ellenzék nem jut el hozzájuk. Török azt is mondta, hogy a mostani önkormányzati választásnak van egy jelentős újdonsága, a széleskörű ellenzéki együttműködés, "ami a Fidesz számára sok boldogságot és még több hatalmat hozó centrális erőtér végét jelenti".

A politológus úgy véli,

ha az ellenzék a soron következő önkormányzati választásokon nagyon kikap, "a következő parlamenti választás is elúszott számukra", a mostani választási stratégia az utolsó reményük szerinte.

Hozzátette: úgy látja, egyik párt sincs vezető szerepben, ahhoz kellene egy "ellenzéki Orbán Viktor", ám ennek nyoma sincs. Az előválasztás siker volt az ellenzéknek, Kálmán Olga színre léptetése is jó ötlet volt, csak Kálmán rossz politikusi teljesítménye miatt végül kudarc lett.

Török azt mondja, Fidesz kialakított egy olyan politikai erőteret, amelyben valójában már semminek nincs tétje, majd hozzátette: hatalmas ellenzéki siker lenne Karácsony győzelme.