Az elemző szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.


2014-ben és 2018-ban még lett volna esélye az ellenzéknek a kormányváltásra, de ma már nincs - mondta Török Gábor elemző a Telexnek adott interjújában.

Török szerint

A hatalmi struktúra úgy van felépítve, hogy az ellenzék irányából veszély nem érkezhet - tette hozzá.

A felépített hatalomgyár „kiválóan végzi a dolgát, és értelmezi át a dolgokat”. A „Fidesz semmi mást nem csinál a választás óta, csak előkészít", és ha bármilyen gondja lenne, mindig lesz rá magyarázat, és amíg ezt tudják nyújtani, addig mindig megvédhető lesz a saját pozíciójuk az emberek fejében - mondta.

Szerinte a párt akkor kerülhet bajba, „ha a kormányoldal hibát követ el”, félrekezeli a gazdaságot, vagy nemzetközi problémája lesz, vagy belső válság alakul ki. Éppen ezért:

– mondta Török Gábor.

Az elemző úgy véli, hogy soha nem volt ekkor hatalma a Fidesznek és jelenleg „a legsikeresebb és legpótolhatatlanabb tagja ennek a kormánynak Rogán Antal”.

Az unióval való kapcsolatról is beszélt. Szerinte az EU megtalálta, mi fáj legjobban Magyarországnak, ezért a forrásmegvonással próbálja elérni, hogy a nekik fontos ügyekben a kormány másképp döntsön. De nem hiszi, hogy az unió célja Orbán megbuktatása lenne.

Az orosz kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy Orbánék nem szakítottak a korábbi orosz-politikával, csak kis korrekciókat hajtottak végre.

A gazdasági helyzet azonban "még az udvaron belül is okozhat feszültségeket”. Most van három-négy olyan érdekkör, amelyek küzdelme élesebb, mint korábban.

de a miniszterelnök ügyel arra, hogy rend és káosz legyen egyszerre ezen a területen.

Az ellenzék szerepét is értékelte. A szakértő szerint „az ellenzék nem releváns része a magyar politikai berendezkedésnek". Egyedül a DK árnyékkormányában szerinte van innováció, ez a párt "mutat néha időnként politizálási jeleket”, mellettük az LMP-nél lát még valami hosszútávú tervet. De a kis mókuskerékből nem tudnak kitörni - vélekedett.

Török szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!