A ma született gyerekek lehetnek az utolsó generáció, akik még láthatnak élőben elefántot vagy koalát.


Elég borúlátó jövőt jósol már az évszázad végére egy szuperszámítógép: e szerint 2100-ra már az állatok és növények egynegyede el fog pusztulni - írja az UNILAD.

A tudósok szerint a Föld a hatodik tömeges kihalás felé tarthat, amelyet például a klímaváltozás és a megváltozott földhasználat okoz. A korábbi kihalást előrejelző modellek még nem vették figyelembe az úgynevezett "együttes kihalásokat", vagyis azt, hogy úgy is kihalhatnak fajok, ha a túlélésükhöz szükséges faj eltűnik. Például egy ragadozó faj elveszíti a fő táplálékának számító fajt a klímaváltozás miatt. Vagy egy parazita már nem talál gazdatestet az erdőirtás miatt, egy virágos növény pedig a túl meleg időjárás miatt maradhatnak beporzók nélkül.

A mostani modellt megalkotó szuperszámítógép - amely Európa egyik legerősebbje - viszont már a biológiai sokféleségre gyakorolt másodlagos hatást is belekalkulálta a számításaiba, és meg is becsüli az egyes fajok kihalásának hatását a helyi táplálékhálóra. Az eredmények szerint a táplálékhálózaton belüli kapcsolódások tovább fokozzák a biológiai sokféleség csökkenését.

- mutat rá a kutatás szerzője, Corey Bradshaw, az ausztráliai Flinders University tudósa.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!