Még a héten aláírhatják a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújításáról szóló építési szerződéseket. Orbán Viktor csütörtökön Kínába utazik - ezt a sajtófőnöke jelentette be.

A beruházásra a kormány többszáz milliárd forintos hitelt vesz fel az ázsiai országtól. A pontos költségeket egyelőre nem tudni, mert a vártnál jóval magasabb árajánlatok miatt decemberben új közbeszerzési eljárást kellett elrendelni.

A vasútvonalat sok tehervonat használja, köztük sok kínai árut szállít. Kínának fontos ez a vonal, mert itt tud a legolcsóbban Európa belsejébe árut vinni Pireuszból, a görögországi kikötőből. A vasútvonal felújításáról 2017-ben állapodott meg Orbán Viktor. A beruházást a magyar állam finanszírozza, 85 százalékát kínai hitelből. Legutóbb másfél hete tárgyaltak a témáról, és arra számítanak, hogy Orbán a héten alá tudja írni a szerződést.

A DK számítása szerint több százezer forintba kerül majd minden magyar családnak, ezért inkább arról kéne tárgyalni, hogyan lehet kihátrálni a megegyezésből. Szerintük életveszély egy ilyen eladósodás.

A beruházás megtérülési mutatóit nem tudni, mert az erről szóló tanulmányt titkosították.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója