Az összeg azonban pártonként félmilliárd is lehet még. Az ellenzék szerint a választások előtti direkt meggyengítésük zajlik.


December 5-én postázta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a tavalyi választáson együtt induló hat pártnak azt a levelet, amiben a külföldi támogatások elfogadása miatti büntetésről ír – tudta meg a 444.

Korábban az ÁSZ úgy becsülte, hogy a hat párt összesen 1,6 milliárd forintot kapott a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül. A számvevőszék által most kiküldött 260 milliós büntetés csak az első körben megvizsgált pénzekre vonatkozik. A büntetést elvileg a hat párt között egyenlő részben kell elosztani. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelentene.

A korábban megállapított 1,6 milliárdból nagyjából 1,4-et egyelőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgál, az ÁSZ pedig ezen vizsgálat eredményei alapján később dönt a büntetési tétel esetleges megemeléséről – ami így összesen 3,2 milliárd forint is lehet, azaz pártonként több mint félmilliárd.

Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője a 444-nek elmondta, hogy bár a 43 és félmilliós büntetési tétel elsőre nem tűnik soknak egy párt esetében, de ha ez alapján feltételezzük, hogy a vizsgálat végén a teljes összeget megpróbálják kifizettetni büntetésként, akkor a pártonként jutó durván félmilliárdos összeg már „nagyon nehezen lesz kezelhető”.

Az ÁSZ előzetes jelentését a pártok 30 napon belül véleményezhetik, amit a szervezet figyelembe vesz, a Magyar Államkincstár pedig ez alapján hoz döntést arról, hogy mennyi büntetést kell fizetni.

Hajnal szerint nem kizárt az, hogy a kormánynak a büntetéssel a terve a pártfinanszírozás kérdésének felszínen tartásán kívül az, hogy még a jövő évi EP- és önkormányzati választások előtt megroppantsa az esélyesebb ellenzéki pártokat.

A pártok közül az MSZP a következő közleményt adta ki a kérdésben:

„Az MSZP minden vonatkozó jogszabályt betartott a 2022. évi országgyűlési választások kampányában. Az ÁSZ vizsgálata során egyértelműen visszautasítottuk a tiltott kampányfinanszírozás vádját, ezt most is visszautasítjuk. Semmilyen rálátásunk nem volt az MMM pénzügyeire, a ÁSZ által biztosított iratbetekintés során sem tudtunk semmilyen pénzügyi tranzakciót beazonosítani. Nem tudjuk, mi alapján változtatta meg az ÁSZ idén nyári álláspontját, amikor azt közölte, hogy a mintegy 3,3 milliárd forintnyi büntetés pártok közötti megoszlása nem rendezett, emiatt pedig további törvényi rendelkezés nélkül a büntetés behajtása nem megvalósítható. Egyértelmű, hogy a Fidesz szándéka az ellenzéki pártok ellehetetlenítése a 2024-es választások előtt.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!