Az ellenzéki pártokat ez komoly kihívás elé állítja, mert ez ellehetetlenítheti az EP- és az önkormányzati kampányukat is.


Egy

- tudta meg a 24.hu. Az indoklás szerint a kampányban feltűnt külföldi források miatt szabnak ki a büntetést.

A pártvezetők - a Jobbik, az MSZP, a Párveszéd és az LMP részéről - megerősítették a hírt. Szerintük ez ellehetetlenítheti az EP- és az önkormányzati kampányukat is.

A dokumentum szerint a számvevőszék vizsgálata megállapította: a tiltott pártfinanszírozás megvalósult, mert Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, bár ők nem indultak a választáson.

Azt még nem tudni, hogy az összeget melyik párt milyen arányban fizetné meg.

A lap megjegyzi, hogy a támogatás vélhetően az Action for Democracytól érkezett összeg lehet.

A pártvezetők közül többen is azt mondták a portálnak, hogy a tervezet még nem végleges, de „csoda lenne”, ha ennek a folyamatnak nem egy több milliárdos büntetés lenne a vége. Ugyanakkor ügyvédeik vizsgálják az anyagot, amely szerintük "zavaros és bizarr egyszerre".

Most 15 napjuk van reagálni az ÁSZ-nak, amely egy hónap múlva dönthet. A pénzt vagy befizetik a pártok, vagy levonják a nekik járó állami támogatásból. Így ez komoly gondot jelenthet majd a külön állami támogatásban nem részesülő EP-kampányban és a jövő évi önkormányzati választásban is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!