Egy hónap, és megkezdődik az új nevelési év, ez pedig az óvodák egy részében is nehézséget jelent majd. Bár a férőhelyek száma hasonló, mint a korábbi években, de a területi eloszlás továbbra is problémát okoz. A másik komoly gond a pedagógushiány - írta a Pénzcentrum.

A KSH adatai szerint a 2018-19-es nevelési évben 4598 óvoda működött, amelyekbe 326,6 ezer gyerek járt, az óvodáskorúak 84,9 százaléka.

A óvodai pedagógusok száma 31,3 ezer, ami 160 fővel kevesebb az előző évinél. Átlagban 10,4 gyerek jut egy óvodapedagógusra, és 21,8 gyermek jár egy csoportba. A sajátos nevelési igényűek aránya 3,0 százalék.

Jelenleg 803 aktuális álláshirdetésben keresnek új munkatársat,

és 64 intézményben többet is várnának, van ahol akár öt kollégát is felvennének - sőt például a tiszabői Margaréta Óvoda 10 helyet hirdet. Húsz intézménybe nemzetiségi végzettségű - német, vagy szlovák nemzetiségi - óvónőket is várnak, és több helyen lenne szükség gyógypedagógus, vagy fejlesztő pedagógus végzettségű dolgozókra.

A legnagyobb a hiány Pest megyében,

ahol 116 állást hirdetnek, Budapesten 129 álláshely betöltetlen. Borsod-Abaúj-Zemplén 57, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 62 hely üres. A legjobb a helyzet Tolnában, ahol csak 12, Csongrádban 11, Békés megyében pedig öt pedagógushely áll üresen jelenleg.