Az ilyen mélységekben élő vírusok annyira idegenek az ember számára, hogy immunsejtjeink nem is érzékelik a létezésüket.


8900 méteres mélységben találtak egy új, bakteriofágként azonosított vírust a kínai kutatók, írja a Live Science. A Mariana-árok mélyén talált új vírusról úgy vélik, hogy korábban ennél mélyebben nem fedeztek fel még vírust.

A vB_HmeY_H4907 névre keresztelt kórokozó bakteriofág, másnéven fág, vagyis olyan vírus, ami képes baktériumok megfertőzésére, derül ki a szeptember 20-án megjelent tanulmányból.

Az újonnan felfedezett fág a Halomonas törzsbe tartozó baktériumokat fertőzi meg, mégpedig lizogén módon. Ez azt jelenti, hogy genetikai anyagát beilleszti a baktérium genomjába, és annak elpusztítása nélkül szaporodik. A kínai tudósok szerint ennek oka az lehet, hogy a vírus és a baktérium is olyan zord környezetben fejlődött ki, amelyben a fág nem engedheti meg magának, hogy megölje a gazdatestet.

A Halomonas az óceánok minden részén megtalálható, többek között az antarktiszi tengerfenéken és a mélytengeri hidrotermális nyílásokat körülvevő üledékekben. A vB_HmeY_H4907 genetikai elemzésével a kutatók felfedezték, hogy valószínűleg ugyanolyan széles az elterjedési területe, mint az általa megfertőzött baktériumé.

Az újonnan felfedezett vírus csak a harmadik olyan ismert vírus, amely az ott élő Halomonas baktériumot fertőzi.

A tudósok szerint a következő lépésük az lesz, hogy további titokzatos mélytengeri vírusokat kutassanak fel, melyeket tovább tanulmányozhatnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!