Sokakat nem a klasszikus látnivalók érdekelnek, csak a közösségi oldalakon népszerű helyeken akarnak magukról képeket készíteni. Egy szakértő a sáskajáráshoz hasonlította a jelenséget.


Amszterdamban kezdenek besokallni a belvárosi vendéglátósok azon turisták tömegétől, akiket nem a legfőbb látványosságok érdekelnek, hanem fotózkodni akarnak és felkeresni a TikTokon népszerű gyorséttermeket. A Guardian riportja szerint a város legdrágább utcájában több étterem teraszán is táblával hívják fel a figyelmet, hogy „tilos piknikezni”.

A lap azt írja, hogy

Miközben a turisták száma újra elérte a 2019-es csúcsot, sokan arra panaszkodnak, hogy a látogatókat jobban érdeklik az Instragmra szépen fotózható gyorsételek, a füvezés és a vöröslámpás negyed, mint a város legjobb szállodái, éttermei, múzeumai és galériái.

A Fabel Friet az egyik olyan belvárosi street food étterem, ami a világjárvány után a TikTokon lett rendkívül népszerű. A különleges sültkrumplikat kínáló hely egy táblán figyelmezteti a vendégeit:

A lapnak egy másik népszerű hely tulajdonosai azt mondták, hogy szerintük „a közösségi média demokratikus és befogadó felületet” jelent számukra a kisvállalkozásuk népszerűsítéséhez.

Egy másik vendéglős szerint azonban az elviteles ételek a vöröslámpás negyedbe valók.

„Ez egy gyönyörű hely, és most tele van evő emberekkel. Nem arról van szó, hogy nem akarom, hogy sikeresek legyenek, de nézzük a mi szempontunkból: az ügyfeleink így távol maradnak.”

A De 9 Straatjes bevásárlónegyed menedzsere szerint a „performatív turizmus” trendje csak átmeneti. Lony Scharenborg szerint sok fiatal jön a street foodok miatt, ami ugyan jót tesz a sokszínűségnek, de „ha ez dominánssá válik, akkor más üzletek megszűnhetnek”.

Az amszterdami üzleti egyetem marketing tanszékének vezetője is azt mondta, hogy a villámtömeg nem tesz jót a turizmusból élő vállalkozásoknak.

- mondta Joris Demmers. A szakértő konkrétan a sáskajáráshoz hasonlította a jelenséget.

„Jönnek az emberek, túlterhelnek egy helyet, ahol kapacitásproblémák keletkeznek. Ekkor elgondolkozol, hogy több embert felveszel, de egy héttel később mindannyian elmennek. Nehéz így fenntartható bevételi forrást szerezni” - tette hozzá Demmers.

(Forrás: 444, Guardian)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!