Az egy dolog, hogy a telep nem volt bejelentve, de az unióban tilos az élelmiszer-hulladékkal való etetés, mert többek közt a sertéspestis terjedésének a melegágya.


55 illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Pest megyei állattartó telepen - számolt be a hivatal.

A nem bejelentett telepen tartott sertéseket tiltott módon, moslékkal etették. A Nébih értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal forgalmi korlátozást és csaknem 1 tonna melléktermék ártalmatlanítását rendelte el a helyszínen.

A Nébih közleményében ismételten felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése a haszonállatokkal. A moslék (ideértve bármilyen, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerből származó hulladékot), tehát az éttermekből, konyhákból vagy háztartásokból kikerülő maradék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis esetében is.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!