Hosszú cikkben számol be a Guardian a kormány által pénteken meghirdetett plakátkampányról és a hozzá kapcsolódó Nemzeti Konzultációról. Névtelenséget kérő magyar kormányzati tisztviselőre hivatkozva azt állítják, hogy a durva retorika annak a jele, hogy a kormány lemondott a befagyasztott brüsszeli pénzekről.

Hosszú elemző cikkben számol be a brit Guardianban Lili Bayer Orbán legújabb EU-ellenes kampányáról.

Többek között a következőket írja:

„Úgy tűnik, Orbán Viktor miniszterelnök visszatér ahhoz a stratégiához, hogy azt állítja, sötét globális erők próbálnak beavatkozni az ország politikájába. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ismét antiszemita toposzokat használ politikai céljainak előmozdítására otthon. 2019-ben egy ellentmondásos magyar kormány által finanszírozott kampány vette célba Soros György magyar-amerikai üzletembert és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság akkori elnökét, ami arra késztette a bizottságot, hogy összeesküvés-elmélet terjesztésével vádolja Budapestet.

A magyar kormány pénteken plakátkampányt mutatott be, amelyen Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke és Soros Alexander, Soros György fia, a Nyílt Társadalom Alapítványok jelenlegi elnöke látható a következő szlogennel: „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek".

A plakátok egy úgynevezett nemzeti konzultáció részét képezik „szuverenitásunk védelméről”, amelynek része egy kérdőív is, amelyet a magyar kormány minden állampolgárnak postázni fog olyan témákban, mint például az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás.

Az új kampány újra aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány antiszemita narratívákat terjeszt.

„Orbán megpróbálta aláásni Junckert azzal, hogy Soroshoz kapcsolta, most ezt próbálja megtenni Soros fiával és von der Leyennel” – mondta Ara-Kovács Attila, az ellenzéki Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

„A von der Leyen vezette Európai Bizottság túl puha” Orbánnal szemben – mondta a parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy a magyar kormány viselkedése „antiszemita, és EU-ellenes”.

Az Orbán-kormány hónapok óta tárgyal az Európai Bizottsággal azzal a céllal, hogy feloldja a Magyarországnak szánt több milliárd euró befagyasztását, amelyet az EU a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt függesztett fel.

Egy névtelenséget kérő magas rangú magyar tisztviselő szombaton azt mondta, hogy

A plakátkampányra egy olyan időszakban kerül sor, amikor aggodalmak merülnek fel az új „szuverenitási” törvényjavaslattal kapcsolatos kormányzati tervekkel kapcsolatban is, amelyek nagyobb nyomást gyakorolhatnak az országon belüli független hangokra.

„Amennyiben ez a törvényjavaslat a független civil társadalom és médiaszervezetek kriminalizálására és/vagy megfélemlítésére törekszik, az nagyon veszélyes, és remélem, hogy Magyarország nem ezt az utat választja” – mondta David Pressman az Egyesült Államok budapesti nagykövete a hét elején.

A magyar kormány, amely korábban ragaszkodott ahhoz, hogy ellenzi az antiszemitizmus minden formáját, nem válaszolt a kommentárkérésre, de egy olyan időszakban, amikor a zsidó közösségek Európa-szerte egyre inkább aggódnak az antiszemitizmus miatt, az új óriásplakát nem maradt észrevétlen.”

– zárja cikkét Lili Bayer a Guardianban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!