Terrorista csoport tevékenységében való részvétel vádjával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet korábbi harcosának feleségét egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Belgiumban, írja 24.hu. Ugyancsak döntött a belga bíróság a szervezet egy másik, Szíriából hazatért tagjának esetében: öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a nőt.

A Szíriából visszatért 32 éves Rahma B.-t öt év börtönbüntetésre, 8000 euró (2,8 millió forint) pénzbírság megfizetésére ítélte az antwerpeni büntetőbíróság, valamint megfosztotta belga állampolgárságától is.

A nő 2019 novemberében szökött meg a Szíria északi részén található kurd börtönök egyikéből. Átlépte a török-szír határt, majd feladta magát a török hatóságoknak, innen pedig Belgiumba szállították.

A nő egy a bíróság előtt korábbi naivitására hivatkozva védekezett. Egy támadás során korábban súlyosan megsérült, férjét és gyermekeit is elvesztette. Az ügyészség szerint azonban Rahma B. többek között házilag készített robbanóanyagokat a terrorszervezetnek.

hirdetés

Szintén ítélet született egy 2014-ben a magyar határon elfogott akkor 20 éves nő ügyében, aki gyerekével együtt éppen úton volt, hogy csatlakozzon a terrorszervezet oldalán harcoló férjéhez. A Liege-hez közeli iszlamista fellegvárnak tartott Vervierből származó nő két évvel elfogása előtt lett a terrorista házastársa.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés