Dán tudósok arra jutottak, hogy 2025 és 2095 között szinte bármikor összeomolhat az óceáni áramlás. Brit kutatók szerint azonban érdemes fenntartásokkal kezelni a most megjelent tanulmányt.


Akár már 2025-re összeomolhat a Golf-áramlat meleg vízű, északkeleti irányú folytatása, írja a BBC egy friss tanulmány alapján. Az Atlanti-óceán áramlatait mozgató és Nyugat-Európa időjárását alapvetően meghatározó rendszer megszűnése valószínűleg lehűléshez és katasztrofális éghajlati hatásokhoz vezetne. Egyes tudósok szerint azonban nem kellően megalapozott a tanulmány, és korántsem biztos, hogy ez ebben az évszázadban bekövetkezik.

A Koppenhágai Egyetem éghajlatkutatója, Peter Ditlevsen és az intézmény statisztikusa, Susanne Ditlevsen által jegyzett tanulmány szerint 2025 és 2095 között bármikor bekövetkezhet az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) leállása. Ennek része a Golf-áramlat is. Ha ez bekövetkezik, a mainál jóval hidegebb klíma alakulhat ki Európában: a kontinensen akár 10-15 fokkal is hidegebb lehet a mainál, miközben az Egyesült Államok keleti partvidékénél jócskán megemelkedhet a tengerszint.

Az AMOC legutóbb több mint 12 ezer évvel ezelőtt állt le a gleccserek gyors olvadásának köszönhetően. A dán kutatók szerint az áramlás leállását most az üvegházhatású gázok gyorsíthatják fel, ezért létfontosságú lenne a kibocsátás sürgős mérséklése, amivel képesek lehetnénk a hőmérséklet alacsonyabban tartásához, és így az AMOC összeomlása is elkerülhető lenne.

Ezzel szemben Ben Booth, brit klímakutató szerint dán kollégáinak megállapításai nem kellően megalapozottak. Hasonló véleményen van Penny Holliday, a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ professzora is.

„Tudjuk, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy az AMOC áramlása egy bizonyos ponton leállhat, de nagyon nehéz erre bizonyítékot felmutatni” – mondja a szakértő, aki szerint sokkal inkább a hőhullámok miatt érdemes aggódni manapság, mintsem a Golf-áramlat leállása miatt.

A tudósok szerint a legnagyobb probléma a dán kutatók munkájával, hogy rengeteg feltételezésen alapszanak a tanulmány következtetései. Az éghajlati rendszer azonban rendkívül összetett, és a még a terület szakértői sem rendelkeznek minden információval, ami az AMOC teljes megértéséhez szükséges. Ennek ellenére egyáltalán nem szabad elvetni az áramlat leállásának lehetőségét. Ugyanakkor kellő fenntartásokkal érdemes kezelni a most megjelenthez hasonlóan pontos jóslatokat.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!