Nem ismered még a Mókusunkat?

Házi praktikák, receptek, DIY, napi mókusmóka, hasznos tippek, női lélek, gondolatébresztő témák... mindezekkel jön napról napra, úgyhogy érdemes követned!

Itt a tél és vele együtt a hó, a fagy és a sötét hideg esték, az ember nem is vágyik másra, mint, hogy beburkolózzon egy finom plédbe, a jó meleg szobában, és megnézzen egy könnyed filmet vagy kezébe kapjon egy jó könyvet. Sajnos a lazulás nem lehet teljes, ha a lakásban hideg van, vagy ha egész télen azon izgulsz, hogy ki tudod-e fizetni a fűtésszámlát. A padlófűtés szuper alternatíva, úgyhogy érdemes elgondolkodni rajta. Mutatom, miért ajánlom és mire figyelj!

Milyen fajtákat különböztetünk meg és hogyan működnek?

A padlófűtésnek alapvetően két típusa van:

1. Vízkeringetésű padlófűtés

A vízkeringetésű padlófűtés száraz és nedves technológiával is készülhet. A száraz technológiás fűtési rendszer egyik nagy előnye, hogy nincs szilárdulási idő, ami jelentősen meggyorsítja a kiépítési időt.A vízkeringetésű padlófűtés lényege, hogy a burkolatok alá csöveket fektetnek, amiben meleg víz áramlik, és ennek segítségével felmelegíti a padlót.

2. Elektromos padlófűtés

Az elektromos rendszert további két csoportba sorolhatjuk: az elektromos fűtőkábeles és a fűtőfilmes kategóriába.

- a fűtőfilmes padlófűtés nagyon vékony kivitelű, és a fűtési rendszert az aljzatbeton alá telepítik

- a fűtőkábeles vagy fűtőszőnyeg rendszert az aljazatbetonba fektetik

padlofutes5
A padlófűtés legfontosabb előnyei:

* energiatakarékos

* modern fűtési rendszer

* magasabb szintű komfortérzet, mint a többi fűtésrendszernél

* esztétikai szempontból ideálisabb választás

* szabadságot biztosít a bútorok elhelyezésében

* nem igényel karbantartást

* szobánként kényelemesen szabályozható hőfok

* hosszú, meghibásodásmentes élettartam

* igény esetén más fűtésrendszerekkel is kombinálható

* a kúszó-mászó babáknak kellemes meleg felületet biztosít és neked sem kell aggódnod, hogy felfázik

* kandalló nélkül is kényelmesen romantikázhattok a földön elnyúlva, és ezentúl egy nagy csapatos kártyázáshoz sem kellenek kispárnák a popsik alá

* gyorsabban szárad a felmosás, így nem kell félórákra kizárni a családot a szobákból (Na, gondoltál volna erre is?)

* ha van cicád, imádni fog, hogy már nem kell egy radiátor tetején nyomorognia, hanem kényelmesen elnyúlhat bárhol a lakásban

Mikor érdemes a padlófűtést kiépíteni?

Legjobb, ha már az építkezésnél is a padlófűtés van tervben, hiszen ilyenkor minden körülményt - pl. a burkolatokat is - ennek megfelelően tudod kiválasztani. A kiváló szakemberen kívül szükséged lesz még egy gépészeti tervre is, és persze az alapanyagokat sem szabad elfelejteni.

padlofutes4

Mire figyeljek a megrendelés előtt?

Házfelújításnál vagy átalakításnál is van lehetőség a padlófűtés kiépítésére, csak számolni kell néhány kellemetlenséggel: pl. a padlóburkolatok felszedésével, ami az építkezésnél nem áll fent. Annak érdekében, hogy a padlófűtés helyet kaphasson, a legtöbb esetben a padló magasabbra kerül néhány centivel. Bár első hallásra ez egy bagatell problémának tűnik, de ha jobban belegondolsz, lehet, hogy az ajtókat magasabbra kell vésetni, ami az áthidalóknál gondot okozhat és a beépített szekrényekkel is gond lehet. Szóval vedd ezt komolyan és számolj vele (szó szerint)!

A padlófűtési rendszer megrendelése előtt, a kazánt is ellenőrizni kell, mert ha nem megfelelő, akkor kevésbé lesz energiatakarékos a rendszer, pedig az a cél. A kondenzációs kazán nagyon jó társa a padlófűtésnek, ha kazánból is újat kell vásárolni, úgyhogy hamarosan jövünk egy vele barátkozós cikkel. Ha kifejezetten érdekel valami a témával kapcsolatban, jelezd és mindenképp figyelembe vesszük!

Mivel burkolható a padlófűtés?

A padlófűtéshez az egyik legmegfelelőbb választás a hidegburkolat, hiszen könnyen felmelegszik és nagyon jól tartja a hőt. A járólap közül a gresslap és a kerámia egyaránt tökéletes választás. A csiszolt vagy látszóbeton szintén alkalmazható ezzel a fűtésrendszerrel, ez jó hír a trendkövetőknek, mert mostanában nagy divattá váltak ezek az anyagok.

padlofutes3

Parkettához jó lesz?

Ha parkettát szeretnél a lakásba, akkor fontos tudnod, hogy minél vastagabb, annál kevésbé engedi érvényesülni a padlófűtést. Hozzávetőlegesen 5-10%-kal gyengébb a hatásfoka a rendszernek, ha ilyen anyagot választasz a padlófűtés fölé, szóval, ha ez a burkolat álmaid netovábbja, ne mondj le róla, csak tudd, hogy kompromisszummal jár!

A szalagparketta és a laminált padló a fűtőfilmes rendszerekhez jobb választás, de ezeknél a burkolatoknál is csökken a hatásfok (bár enyhébb mértékben). A szőnyegpadló-, bambusz- és hajópadlóburkolat - bár kombinálható padlófűtéssel -, alacsony hősugárzási képességekkel rendelkezik, ezért csak alapos megfontolás után ajánlott.

Hogyan alakulnak a hőfokok a szobában?

Függőlegesen

Nézzünk először egy hagyományos rendszert. Ha radiátorral fűtesz egy szobát, akkor a mennyezetnél lesz a legmelegebb (akár 30 fok fölé is mehet), persze csak akkor, ha a közlekedési magasságban nem akarsz megfagyni. Sajnos, minél alacsonyabb helyen méred a hőmérsékletet, annál hidegebb lesz, így egyre több zoknit húzhatsz a fázós lábadra.

padlofutes1

A padlófűtés esetében pont fordítva van. A lábadnak kellemes meleg jut osztályrészül, a lámpatest meg hadd vacogjon egyedül a plafonon. A komfortérzeted ennek köszönhetően sokkal jobb lesz az utóbbi fűtésrendszer használatával, ráadásul jóval kevesebb fűtésre lesz szükség, mert megspórolod a szobamagasság egészének kifűtését.

Vízszintesen

A padlófűtés hőelosztása sokkal egyenletesebb, hiszen a radiátor a szoba egyik oldalán található, ezért a szoba másik sarkába nehezebben jut el a meleg. A padlófűtés a szoba egésze alatt fut, így egyenletesen meleg otthon várja ezt a fűtési rendszert választókat.

Az esztétika sem utolsó szempont

Vannak, akik bolondulnak az indusztriális lakberendezésért, ahol óriási csövek futnak a falakon, kilóg a pucér téglafal és a gépészet is lehetőleg szem előtt van. Ha te nem tartozol a stílus kedvelői közé, akkor örülni fogsz neki, hogy ezután a radiátorokat sem kell nézegetned a szobákban, egyikben sem. Mert egyszerűen eltűnnek a falakról, ennyivel is kevesebb! Juhú!

Miért jó még, hogy eltűnik a radiátor?

Szabadabban tervezheted a bútoraid helyét, többé nem kell helyet hagynod az ablak alatt a radiátor hatékony működése miatt, nyugodtan rátolhatod az íróasztalt ütközésig a falra. Azt ugye mondanom sem kell, hogy így a radiátorok hosszadalmas és körülményes takarítására sem lesz többé gond. Hú, de utáljuk, ugye?

padlofutes2

Most akkor lebeg a por vagy sem?

Mindenki ismeri azt az elméletet, hogy padlófűtés miatt "lebeg" a por a padló fölött, ami nem tesz jót az allergiásoknak és asztmásoknak. Rántsuk le együtt a leplet, hogy igaz vagy hamis -e ez a tézis.

Első lépésként a sugárzásos és a konvekciós fűtésirendszer-fogalmakkal kell megismerkedni. A konvekciós fűtés a levegő cirkulálásával - egy úgynevezett közvetítő közeggel - melegíti fel a szobát, míg a sugárzásos rendszer a szilárd testek felületének felmelegítésével segít kellemes hőfokot biztosítani. Minél nagyobb a felület, annál jobb a hősugárzás. Konvekciós fűtésrendszernek számít a radiátoros, sugárzásosnak pedig pl. a padló-, fal-, és mennyezetfűtés.

A por a levegő mozgásával kering, sugárzásos módszerrel nem, tehát a fenti kérdésre a helyes válasz, hogy nem lebeg a por padlófűtésnél. Persze ez nem azt jelenti, hogy megúszhatod a portörlést, porszívózást vagy felmosást. Bocsi!

Amit anyagilag tudni kell a padlófűtésről

A költségek kialakításakor számolj tervezési és munkadíjjal is, mert erről sokan megfeledkeznek, ne ezen csússzon el álmaid otthona. Igaz, a a padlófűtési rendszernek magasabb a bekerülési és megvalósítási értéke, mint a radiátoros rendszernek, de az üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb.

padlofutes6

Körülbelül 15-25%-kal olcsóbb a felfűtése egy padlófűtéses lakásnak, mint egy radiátorosnak. Ez többek között annak köszönhető, hogy alacsonyabb hőfokkal dolgozik a rendszer, ugyanazon szobai hőfok eléréséhez. A felfűtési technikája is egészen más, de erről már beszéltünk. Emlékszel?

Igaz, a radiátor megszokott látvány az otthonunkban, de ha létezik jobb megoldás, csak a megszokás miatt nem érdemes kitartani mellette. Ha hiányozni fog, még mindig kirakhatsz a helyére egy fotót!



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!