Belföldi járatoknál 20-30 perccel nő a menetidő, egyes személyvonatok helyett pedig pótlóbuszok fognak közlekedni. Hogy pontosan hogyan változik a menetrend, azt a héten teszik majd közzé egy aloldalon, ami egyelőre nem működik.


Jelentősen módosul a menetrend a győri vonalon szeptember 18-tól, mert elkezdik a vonal felújítását a Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszom - derül ki a MÁV szerda reggeli közleményéből. Egyes személyvonatok helyet pótlóbusz fog közlekedni, a belföldi járatoknál 20-30 perccel, a nemzetközi járatoknál pedig egy órával nő a menetidő.

A MÁV azt írja, hogy

A vasúttársaság arra is felhívta a lakosok figyelmét, hogy a felújítás alatt rakodás, depózás, szóródó anyagok szállítása, valamint nagygépekkel végzett munkák miatt zajra lehet számítani a térségben nappal és éjszaka is.

A közlemény szerint a felújításra MÁV által már 2019-ben elkészített, de forráshiány miatt több alkalommal elhalasztott infrastruktúra-fejlesztési program tervei alapján kerül sor.

Az ütemterv alapján szeptember 18-tól október 26-ig, Biatorbágy és Szárliget között a bal vágányon dolgoznak majd, egyvágányú vonatforgalom mellett. A korlátozás miatt

A MÁV ígérete szerint azonban a reggeli és délutáni csúcsidőszakban ezt két vonatra növelik a fő utazási irányokhoz igazítva, hogy „a lehető legtöbb utasunk pótlóbuszra való átszállás nélkül el tudjon jutni az iskolákba, munkahelyekre, illetve haza”.

A közlemény szerint a tervezett menetrendmódosítás alapján az S10-es és S12-es személyvonatok helyett pótlóbuszok járnak majd Tatabánya és Biatorbágy között.

„A belföldi és nemzetközi személyszállító vonatok menetrendjének kialakítása folyamatban van, az érintett társvasutakkal zajlanak az egyeztetések” - írták.

Az utasok tájékozódásához szükséges menetrendeket, térképeket a héten tesszük majd közzé az erre a célra létrehozott aloldalon. A www.mavcsoport.hu/mav-start/egyesvonal oldal azonban egyelőre nem elérhető.

A Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszon a pálya állapota miatt augusztus végén vezettek be 100 km/h-s ideiglenes sebességkorlátozást, emiatt több járat menetideje is megnőtt. Lázár János építési és közlekedési miniszter pár nappal később elrendelte a „legjobb, legkomplexebb beavatkozás végrehajtását” az 1-es fővonalon. A MÁV vezetése azonban a minisztert kérte, hogy szerezzen plusz forrást a Bécsbe tartó vonal felújítására.

Erre Lázár válaszul azt üzente a vasúttársaság vezetésének:

A MÁV szerdai közleményében most azt írta, hogy a felújításra a MÁV által már 2019-ben elkészített, de forráshiány miatt több alkalommal elhalasztott infrastruktúra-fejlesztési program tervei alapján kerül sor. Azt is hozzátették, hogy „a vonalszakaszon bevezetett 100 km/h-s sebességkorlátozás mellett a vasúti pálya továbbra is biztonságosan járható, a felújítás befejezéséig sem kerülhet veszélybe az utasok és a közlekedés biztonsága”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!