A kilakoltatási moratórium ellenére tették ki 5. kerületi lakásából tavaly ősszel dr. Kovács Zsuzsa egykori kódexkutatót, aki idén év elején meghalt.


A Humanitárius Települések XI. Országos Találkozóján először történt meg, hogy a Magyar Vöröskereszt nemcsak települést, hanem kerületet is díjazott. A leghumanitáriusabb kerület díját elsőként Belváros-Lipótváros kapta meg.

A szombaton Komlón megrendezett eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere vette át a leghumanitáriusabb kerületnek járó díjat.

2022-es tevékenysége alapján ítélte oda a díjat Budapest 5. kerületének a Vöröskereszt, ugyanis az indoklás szerint a belvárosi önkormányzat és a segélyszervezet között jól működő együttműködés áll fenn, ami például Ukrajnából érkező menekültek ellátásában, élelmiszergyűjtésben és véradásokban is megmutatkozik.

Dr. Kovács Zsuzsa kilakoltatását a Város Mindenkié csoport aktivistái próbálták megakadályozni, sikertelenül. A korábban az MTA Nyelvtudományi Intézeténél kódexkutatóként tevékenykedő és néhány évig a Lyoni Egyetemen is tanító idős nő idén februárban elhunyt.

Az 5. kerületi önkormányzat a tavaly őszi esettel kapcsolatos közleményében azt írta, a lakáskiürítési eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő egyáltalán nem működött együtt sem a lakóközösséggel, sem az önkormányzattal. Emellett „a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tett eleget, ezáltal megkeserítette a társasház lakóinak mindennapjait”.

Forrás: 061.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!