A felmérés apropója, hogy Karsai Dániel gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Karsai és a kormány között ellentét alakult ki, a kormány ugyanis arra kérte a bíróságot, hogy utasítsa el a kérést.


A Medián hvg.hu által publikált felmérése szerint a magyarok több mint kétharmada támogatná az eutanázia valamilyen formáját.

A megkérdezettek 46 százaléka hallott Karsai ügyéről, közülük 82 százalék azt gondolta, hogy „a gyógyíthatatlan betegek szabadon dönthessenek az életük befejezéséről”. A Medián egy 10 évvel ezelőtt készített kutatás eredményeivel összevetette a mostaniakat, és arra a megállapításra jutott, hogy

10 éve még csak az emberek 30 százaléka támogatta az eutanáziát, ez az arány ma már 47 százalék. Kevesebben támogatják viszont a passzív eutanáziát, igaz nem jelentősen: tíz éve 22 százalék, idén 19 százalék tartotta elfogadhatónak. Az eutanázia teljes elutasítása viszont jelentősen csökkent: 38 százalékról 21-re.

Többnyire a nem vallásosok támogatják, közülük 67 százalék támogatta az aktívat is, 17 viszont csak a passzívat. A vallásosok közül 18 százalék támogatná az aktív eutanáziát, 15 százalék viszont a passzívat kizárólag.

A kormánypártra szavazók közül 38 százalék támogatná az aktív eutanáziát, 16 százalékuk csak a passzívat és 30 százalékuk viszont teljesen elutasítja az eutanázia lehetőségét. A számok a nem kormánypárti szavazóknál: 59 százaléka támogatná az eutanáziát, 19 százalék csak a passzívat, 12 pedig egyáltalán nem támogatná egyiket sem.

Ennél is nagyobb támogatottságot mért nemrég az Opinio. Felmérésük szerint a magyarok négyötöde, 79 százaléka támogatná az eutanáziát.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!