Az interjú végén elnézést kért az ukránoktól. Mint mondta, embert nem ölt, de nem tud megbocsátani magának, amiért részt vett a háborúban.


Egy magasrangú orosz tiszttel készített megrázó interjút a BBC. Ő az eddigi legmagasabb rangú tiszt, aki elmondta, mi történt Ukrajnában.

A Melitopolban szolgálatot teljesítő Konsztantyin Jefremov február 10-én (két héttel a háború kitörése előtt) érkezett a Krím félszigetre.

„Akkoriban senki sem hitte, hogy háború lesz. Mindenki azt hitte, hogy ez csak egy gyakorlat. Biztos vagyok benne, hogy még a rangidős tisztek sem tudták” – árulta el.

A harcok kitörésekor vissza akart menni a csecsenföldi bázisára, de közölték vele, hogy ez ellenszegülés lenne, amiért tíz évet is kaphat. Bár az autójában ült már, de végül nem ment el.

Február 27-én vezényelték Melitopolba, ahol az orosz katonák minden mozdíthatók elvittek.

Áprilisban került Bilmakba, ahol tanúja volt a foglyok erőszakos kihallgatásának, az éheztetésnek. pár esetet is elmondott:

Az egyik ukrán bevallotta, hogy mesterlövész, erre az orosz parancsnok üvöltve megkérdezte tőle, házas-e. Igennel felelt. A magas rangú tiszt parancsot adott, hogy hozzanak egy felmosót, mert lányt csinálnak belőle, és a videót elküldik a feleségének. De olyan esetről is tud, amikor vallatás közben kiverték a fogát egy ukrán katonának, vagy lábon lőtték. Erre, a lábon lőtt ukrán katonára orosz egyenruhát adtak, hogy ellássák az orvosok, és segítsenek rajta.

A katonatiszt végül nyáron tért vissza osztagához Csecsenföldre, és jelezte, hogy ki szeretne lépni.

A BBC-nek a bizonyítékait is megmutatta. Elmondta azt is, hogy mikor Putyin részleges mozgósítást rendelt el, akkor egy másik házat bérelt, mert félt, hogy megtalálják, végül felvette a kapcsolatot egy orosz emberi jogi csoporttal, ők segített neki elhagyni az országot.

Végül elnézést kért az ukránoktól. Mint mondta, embert nem ölt, de nem tud megbocsátani magának, amiért részt vett a háborúban. Így azt sem várhatja el, hogy mások megbocsássanak neki.

Forrás: Telex


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!