Az AppleTV+-on ritkán látunk rossz tartalmat, és ez a tendencia úgy tűnik, most is folytatódik. Az Apple nem tud hibázni streaming szolgáltatóként? Milyen lett a Monarch – A szörnyek hagyatéka?

Minden előítéletet félretéve, nem vagyok nagy Apple-rajongó. Amit művelnek a szórakoztató elektronikában, az inkább egy túlárazott marketingkampány, mint tényleges fejlesztés. Ámde streaming terén eddig páratlanok és verhetetlenek. Nem mennyiségben, inkább minőségben.

Mind zseniális alkotás a maga kategóriájában. Az Apple figyel a minőségre, és ez a Godzilla-sorozat esetében sincs másképp.

A Warner nagyon elkezdte meglovagolni a szörnyes-szörnyes franchise-ukat:

A közeljövőben ki fog jönni két Godzilla-film is a mozikban. November végén visszautazunk a második világháború utáni időszakba, az első szörnytámadás időszakára a Godzilla – Minus 1-ben, majd jövőre folytatják a King Kong vs Godzilla-szörnyűséggel. Addig is az Apple-nek kiadták a sorozatkészítés jogát - és milyen jól tették.

A készítők között megtalálható az a Chris Black, akinek a tavalyi év legjobb sci-fi sorozatát, a Különválást köszönhetjük, és a képregényes berkekben ismertebb Matt Fraction is. Mindketten remek szakemberek, már csak az ő nevük miatt is meg akartam nézni a végeredményt.

Amikor az első előzeteseket láttam, azt hittem, ez egy „minden héten új szörny” típusú sorozat lesz, hiszen a téma adná magát: a Monarch majd biztos minden részben talál egy új rettenetet, amitől meg kell menteni a világot, és persze jön majd Godzilla, aki mindig legyőzi a gonoszt. Szerencsére vagy sajnos, ezt mindenki döntse el maga, ez nem így történt.

Eddig egy összefüggő, generációkon átívelő akció-thrillert láttunk, egy csipetnyi összeesküvés-elmélettel és gyilkos mutánsokkal megfűszerezve. A Monarch a szörnyeket tanulmányozó intézet neve, akik próbálják leplezni a Godzillához hasonló titánokat a közemberek elől, és természetesen tanulmányozzák őket, ahogy tudják. Az utóbbi filmekben találkozhattunk a nevükkel, de most őket tették meg fő antagonistának, legalábbis eddig.

A hagyaték intézése közben jön a meglepetés: a lakás nem üres, hanem ott lakik apja második családja.

Féltestvérével, Kentaro Randával (Ren Watabe) elkezdenek apjuk hagyatékában kutatni, ahol is rengeteg információt találnak a Monarchról. Ezzel párhuzamosan az ötvenes években követhetjük Cate és Kentaro nagymamájának és a Kong: Koponya-szigetből ismerős Bill Randa nyomozását a gyilkos rettenetek után.

Ebben a múltban játszódó kis kalandban Anders Holm játsza Bill Randát, akit A koponya szigetben, idősebb verzióban John Goodman alakított. Az ötvenes évek-sztoriban van még egy fontos karakter, Lee Shaw, aki fel fog bukkanni a 2015-ben játszódó idősíkban is. Nagyon humoros és ötletes, hogy a fiatal Shaw-t Wyatt Russell, az idősebb Lee-t pedig apja, Kurt Russell alakítja.

A történet eddig lebilincselő, feszült hangulatú, még akkor is, ha tudjuk, hogy ki fogja túlélni. Az alkotók nem csináltak a titkos kormányügynökségből egyértelműen jófiúkat vagy ellenségeket. Nem igazán lehet eldönteni az első két rész alapján, hogy pontosan mit is akarnak ők, azon kívül, hogy vissza szeretnék szerezni a Kentarónál és Cate-nél lévő fájlokat. A megvalósítás elsőrangú, a helyszínek egyediek, gyakran épített díszletekkel dolgoznak.

A készítőknek egyszerre megkönnyítette és megkötötte a kezét a Warner-franchise, mert valljuk be, egyszerűbb úgy dolgozni, hogy a szörnydizájnokkal, vagy a vizuális effektekkel foglalkozó szakemberek már tapasztaltak a Godzilla-filmek gyártásában. Ugyanakkor egy létező kánonba nehezebb új történeteket beleszőni úgy, hogy ne sérüljön az eredeti elképzelés. Az effektek szolidak, bár eddig kevesebbet láttunk belőlük, a japán óriás szörnyike is csak visszaemlékezésekben jelent meg, inkább kisebb, nyálkás mutókat láthattunk eddig (Muto a szörnyek helyi összefoglaló neve) plusz pár nagyobb állatkát.

Egyelőre a hangulat és a nyomozás sodorja előre mind a nézőt, mind a sorozatot, nem a látvány és az akció. A Tokióban játszódó rész atmoszférában erős, és aminek örülök, hogy eddig kerülik a Millie Bobby Brown-féle Godzillák bugyuta humorát.

A generációkon átnyúló összeesküvés, nyomozás leköti a figyelmet, nem tudom, innen merre fog menni a történet, de én biztos a Monarchkal maradok. Szívesen eltöltök még egy pár órát ebben a fordulatokkal teli, hangulatos kis szörnyes rémálomban. A Monarch – A szörnyek hagyatéka megtekinthető az Apple TV+ kínálatában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!