A Ritkán látható történelem blog szerzője régi fotók, történelmi események és hihetetlen tények felkutatója. Csak azért, mert a múlt érdekes...

"Kugit már régóta ismerem, mint lelkes olvasómat, kommentelőt és még lelkesebb helytörténészt. Néhány hete volt szerencsém találkozni vele és a beszélgetésünk során ígérte meg az alábbi gyöngyszemet! - Jtom"

Köszöntöm a kedves Olvasókat! Kuglics Gábor (kugi) vagyok. lakóhelyem, a Vas megyei Püspökmolnári község múltját tárom fel és teszem közzé a blogomon. A régi újságcikkek lapozgatása közben azonban sok más érdekesség is megragad. Ilyen "kutatási melléktermék" az a néhány tucat karikatúra is, amelyeket ma mutatok be.

Ezek a pajzán rajzok a Vas Népe című megyei napilapban jelentek meg, méghozzá a ’60-as években. Érdekes, hogy az ’56-os megtorlásokat követően néhány évvel (az utolsó kivégzés 1961 augusztusában volt!) már megjelenhetett pl. egy meztelen női test – még ha csak rajzon is – egy napilap hasábjain. Nyilván ez is a kádári kiegyezési politika része volt: a korbács után a mézesmadzag... (A három "T" az egykori szocialista kultúrpolitikában: tiltott, tűrt, támogatott - Jtom).

A karikatúrák között akad néhány olyan, amelyet külföldi lapokból vettek át (hogy mennyire jogtisztán, arról nem tudok nyilatkozni), de a zömüket a korszak ismert rajzolói készítették: Endrődi István, Fülöp György, Toncz Tibor, Szegő Gizi, Mészáros András, Balázs-Piri Balázs. Róluk a magyar karikaturisták wikipédia oldalán található bővebb információ. Czobor Károlyról itt, a festőként ismert Zentai Pálról pedig itt olvashatunk. A Tóth Judit és a Komádi István nevű karikaturistákat nem sikerült beazonosítanom. Utóbbi lehet elírás is, mert Komádi Imre nevű rajzoló viszont létezett. Valószínűleg a Czobor Elek név is valójában Czobor Károlyt takarhatja… Rajtuk kívül még egy „hadnagy” szignóval alkotó művész kiléte maradt rejtve. 1967-ben két LF monogramú karikatúra pedig valószínűleg a fiatal Lakatos Ferenc alkotása.

A karikatúrák egy jó része mezőgazdasági munkákat (is) ábrázol, hiszen akkoriban az volt a meghatározó termelési ág (továbbá: a ’60-as évek elején zajlott az erőszakos téeszesítés egyik nagy hulláma!), nagyon sok rajz szólt viszont a társasági életről, a férfi-nő vagy férj-feleség kapcsolatról. Sok karikatúránál egyértelmű a pajzánság: ez mind a képi megjelenítésben, mind az alá írt szöveg kétértelműségében megragadható, némelyiknél azonban csak enyhe utalást találunk erre (mint pl. az utolsó előtti képnél). Lássuk őket – időrendi sorrendben!

1962

szoc_erotika1

1963

szoc_erotika2
szoc_erotika3

Vegyük észre, hogy a hölgy amerikai zászlóba volt öltözve! Hogy ennek a karikatúrának volt-e valamilyen konkrét ügyhöz kötődő aktualitása, vagy pedig csak általában az "agyelszívásról" szólt, azt nem tudom. Készítője: Toncz Tibor.

szoc_erotika4szoc_erotika5szoc_erotika6szoc_erotika7szoc_erotika8szoc_erotika9szoc_erotika10

1964

szoc_erotika11szoc_erotika12szoc_erotika13szoc_erotika14szoc_erotika15szoc_erotika16szoc_erotika17szoc_erotika18szoc_erotika19szoc_erotika20szoc_erotika21szoc_erotika22szoc_erotika23
Ha szeretnéd látni, milyen volt az erotika 1965 és 1967 között, kattints a teljes cikkre!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!