Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Start adásában beszélt a koronavírus-járványról és a kórházi ellátás helyzetéről.

Szlávik elmondta, egyáltalán nem kizárt, hogy elérjük az akár napi 178 halottat, de stabilizálódni látszik a kórházba kerülők száma. "Minél többen kerülnek intenzívre, annál többen veszthetik életüket"

- tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy márciusban kiadtak egy, az egész országra érvényes kezelési protokollt a koronavírussal fertőzött betegek ellátására. Jelenleg leginkább a favipiravir és a remdesivir gyógyszereket használják.

hirdetés

Segíthet továbbá a vérplazma is, azonban nehezítő körülmény, hogy a gyógyultak közül csak minden tizedik személy adhat.

A kórházak leterheltségéről elmondta, ma már a kezdeti 6-7 helyett 78 intézményben fogadnak koronavírusos betegeket. A főorvos szerint egyelőre bírják a kórházak a terhelést.

A főorvos arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók 4 százaléka koronavírusos. Általában el lehet mondani szerinte, hogy

több férfi kapta el a fertőzést, és főleg az idősebb korosztály van veszélynek kitéve.

Hozzátette, mindenkire veszélyes lehet a koronavírus, de kockázatot jelent a cukorbetegség, a dohányzás, a Down-szindróma, a kóros elhízás, illetve a szív és érrendeszeri betegségek.



hirdetés