Berendelte a római magyar nagykövetség ügyvivőjét is az olasz külügy.


Diplomáciai botrány lett abból, ahogy a magyar hatóságok fogva tartják a tavaly februári antifasiszta támadásokban való részvétellel vádolt Ilaria Salist – derül ki a hvg.hu cikkéből.

– idézik Antonio Tajani olasz külügyminisztert, aki azután szólalt meg, hogy az olasz sajtó bemutatta, amint hétfői tárgyalásán kéz- és lábbilincsben vezették elő a 39 éves milánói nőt.

Tajani azt mondta, már beszélt az ügyben Szijjártó Péter külügyminiszterrel és a római magyar nagykövetség ügyvivőjét is berendelték az olasz külügybe, hogy tiltakozzanak a nőt érintő bánásmód miatt. Hozzátette, hogy meglátják, nem lehet-e házi őrizetet alkalmazni, vagy elérhetik-e, hogy Salis Olaszországban töltse le büntetését. Az olasz külügy minden esetre csak tiltakozhat, mert Salist egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn tartották meg az egy évvel ezelőtti neonáci Kitörés túra feltételezett résztvevőinek megtámadásával vádolt 3 nyugat-európai antifasiszta aktivista perének első előkészítő ülését. A megjelenteket és az olasz közvéleményt is sokkolta, hogy az ügy elsőrendű vádlottja, a 39 éves olasz tanárnő megláncolva töltötte a három és fél órás tárgyalást.

Ilia Salis korábban is panaszkodott fogva tartásának körülményeire. A hétvégén jelent meg egy interjú egy olasz nővel, aki három hónapig volt a cellatársa, ő a Repubblicának beszélt arról, mennyire embertelen körülmények között tartották fogva őket. Salis apja is megszólalt, mint írtuk, ő úgy fogalmazott: „A lányommal úgy bánnak, mint egy állattal”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!