Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-képviselő is a magyar kormány győzelmét hirdették ki a vétóügy kapcsán.

„Magyarország győzött, ugyanis olyan egyetértést ért el, amely szerint a járvány idején nem lehet feltételekhez kötni az uniós támogatásokat”

- jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán.

„Nagy siker, hogy megvédtük a magyarok pénzét és megakadályoztuk, hogy a brüsszeli bürokraták a bevándorlók kötelező befogadásával megzsarolhassák Magyarországot” - fogalmazott a képviselő.

Kiemelte, az elért egyetértéssel azt is bebizonyította Magyarország, a magyar és lengyel együttműködés, hogy Brüsszelben is ki kell, sőt, sikeresen ki lehet állni a nemzeti érdekekért. A megoldásnak köszönhetően olyan helyzet áll elő, hogy Brüsszel nem alkalmazhat kettős mércét egyetlen egy tagállammal szemben sem, nem veheti el a magyaroknak járó pénzt, és nem kényszerítheti rá akaratát Magyarországra azért cserébe, hogy a neki járó uniós forrásokhoz hozzáférhessen - tette hozzá Deutsch Tamás.

hirdetés

„Még egy ilyen nehéz helyzetben is lehet sikert elérni, érdemes kiállni a hazánkért” - fogalmazott.

Kifejtette: győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar-szövetség, és győzött Európa. Ugyanis az Európai Unió azon működési rendje győzedelmeskedett, amely szerint mind a huszonhét ország, mind a huszonhét nemzet egyetértésére szükség van a legfontosabb kérdésekben meghozni kívánt közös döntésekhez - tette hozzá.

„Győzelmes nap ez a magyaroknak, és szomorú nap a károgóknak” - zárta nyilatkozatát Deutsch Tamás.

„Győzelmet arattunk, sikert értünk el, mert harcoltunk a nemzeti érdekért”

- ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

A tárcavezető közölte: most érkezett meg Kisinyovból, és leszálláskor kapta a hírt, hogy „mégsem lehet politikai vagy ideológiai feltételekhez kötni a Magyarországnak járó európai uniós források lehívását”.

Úgy vélte, ha nem harcoltak volna, akkor csütörtökön olyan döntés született volna Brüsszelben, hogy „illegális bevándorlókat kellene befogadnunk”, és ha nem tennék, nem járnának az uniós források. Kiemelte: ezt megelőzték, és ennek a tanulsága az, hogy még a lehető legnehezebb körülmények közepette is, a legnagyobb nyomás dacára is ki kell állni a nemzeti érdekekért. „Ezt tettük, győztünk, és ezt fogjuk tenni a jövőben is” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.hirdetés