A magyar miniszter erről videót is feltöltött YouTube-oldalára. Mindeközben egész Európa Putyin egyik legnagyobb ellenfelét gyászolta.


Pénteken eltemették Alekszej Navalnijt, Vlagyimir Putyin legkomolyabb politikai ellenfelét, aki máig nem teljesen tisztázott körülmények között halt meg február 16-án egy moszkvai börtönben. A gyászszertartás parázs hangulatot teremtett az orosz fővárosban, miközben Európa-szerte gyászolták az ellenzéki politikust.

Nem úgy Szijjártó Péter, akinek nemcsak egyetlen szava sem volt Navalnij halálára és temetésére, de a pénteki napot látta a legjobb időpontnak arra, hogy a törökországi Antalyában zajló nemzetközi konferencián kedélyesen elnevetgéljen Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Erről egy videót is fontosnak tartott megosztani.

Arról egyébként semmit nem tudunk meg, hogy a két ország külügyminisztere miről tárgyalt túl a kedélyes csevegésen. Szijjártó Péter csak annyit írt a videó mellé, hogy: „A béke 0. feltétele: párbeszéd”. Azt azonban aligha gondolhatjuk, hogy felszólította volna orosz kollégáját a megszálló csapatok visszavonására.

Szijjártó viselkedése egyébként jól illik a magyar kormány kommunikációs stratégiájába Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban. Orbán Viktor kabinetjéből senki nem szólalt meg az ismert orosz ellenzéki halálának napján, a Parlamentben a Fidesz képviselői nem voltak hajlandóak részt venni az egy perces néma felállásban az emlékére, Orbán pedig kijelentette, hogy sovinisztáknak nem jár tisztelet. Később, amikor az Európai Parlamentben felszólalt Navalnij özvegye, a Fidesz politikusai elhagyták az üléstermet. A képviselők tartózkodtak akkor is, amikor az Unió szinte egyhangúlag támogatta azt a nyilatkozatot, melyben határozottan elítélte Alekszej Navalnij meggyilkolását, és teljes mértékben támogatta Julia Navalnaja eltökélt szándékát, hogy folytassa férje munkáját.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!