Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén több ellenzéki képviselő is kérdezte Szijjártó Pétert Szájer József ügyéről - számolt be róla a 24.hu.

Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) azt kérdezte a külügyminisztertől, miért csak napokkal később, állítása szerint a sajtóból értesült Szájer József botrányáról.

Szijjártó azt válaszolta: ugyan az általa felügyelt Információs Hivatalhoz (IH) tartozik a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek nemzetbiztonsági védelme, ez ugyanakkor csak az ott dolgozó diplomatákra és munkatársakra terjed ki, az EP-képviselőkre nem.

Másokat érintő, életvitellel kapcsolatos információk és jelenségek feltárására, értékelésére irányuló tevékenységet az IH nem végezhet, így mint az ügyben semmilyen hatáskörrel nem rendelkező titkosszolgálatot felügyelő miniszter valóban csak később értesült a történtekről - tette hozzá.

hirdetés

Molnár Zsolt szerint azonban olyan esetekkel, amik az ország szuverenitását, diplomáciai, politikai megítélését befolyásolják, minden titkosszolgálatnak feladata van.

Stummer János azt kérdezte, nincs-e szükség emiatt a nemzetbiztonsági törvény módosítására, valamint, hogy van-e Szijjártónak információja arról, hogy titkosszolgálati bevatkozás történt Szájer József ügyében. A külügyminiszter azt válaszolta: "minden kétséget kizáró" információja nincs, csak találgatásokról és részinformációkról informálták az IH zárt ülésén.


hirdetés