Szijjártó Péter a járvány ellenére is járja a különböző országokat, hogy intézze a fontos teendőit. Arról már korábban is szó esett, hogy a külügyminiszternek rengeteg a dolga és van, hogy több helyszínen is meg kell jelennie egy napon belül. Azonban a csütörtöki munkanapja talán mindegyiken túltesz - szúrta ki a hvg.hu.

A lap azt írja,

Szijjártó csütörtök reggel és péntek reggel között megjárta a Budapest–Hága–Koppenhága–Helsinki–Budapest útvonalat.

Hágában Geert Wilderssel, a holland Szabadságpárt vezetőjével találkozott. Koppenhágában a Dán Néppárt első emberével, Morten Messerschmidttel tárgyalt. A finn fővárosban pedig a Finnek Pártja frakcióvezetőjével, Ville Tavioval és Simo Gröönroos pártfőtitkárral. A téma hivatalosan mindhárom esetben a migráció és a bevándorlás volt.

A lap megjegyzi azt is, hogy

hirdetés

a Szabadságpárt, a Dán Néppárt és a Finnek Pártja is ugyanahhoz az európai politikai közösséghez tartozik: ők a szélsőjobboldaliak, populisták és EU-ellenesek.

Mind a három pártnak van képviselője az Európai parlament egyik legkisebb, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport frakciójában. Ide tartozik az olasz Liga, Matteo Salvini pártja, vagy a belga Flamand Érdek is, akikkel szoros barátságot ápolnak a Fidesz politikusai.

A hvg.hu szerint furcsa, hogy Szijjártó Péter külügyminiszteri minőségében tett látogatásokat, nem pedig párttagként. A három felkeresett párt ugyanis semmilyen kormányzati pozícióval nem rendelkezik, államközi kérdéseket nem tudnak megvitatni, pártügyeket azonban igen. A lap szerint így több kérdés is felmerül: például az, hogy a pártügyeket miért a hivatalos, külügyminiszteri minősége keretein belül intézi Szijjártó? Vagy, hogy a külügyminiszter miért nem a hivatalos állami vezetőkkel tartja a kapcsolatot külföldi útja során, hazája képviseletében? De felteszik azt a kérdést is, hogy vajon a Fidesz kibérelte-e a repülőgépet és az összes ezzel kapcsolatos költséget térítette-e?


hirdetés