Szerda este hat és nyolc között ülésezik a néppárt EP-frakciója, és az egyik napirendi pont szerint szavaznak majd Deutsch Tamás fideszes képviselő kizárásáról is - írja a 444.hu.

Deutsch Tamás kizárását azután kezdeményezték, hogy a fideszes képviselő a Gestapo és az ÁVO gondolatrendszeréhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető kijelentését, miszerint Orbánnak nem kell tartania az EU-s jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média.

Deutsch később aztán bocsánatot kért Webertől, aki aztán mindenkit nyugalomra intett. A fideszes politikus kizárása viszont továbbra is napirenden maradt.

A lap megjegyzi Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerda reggeli Facebook-posztjában rámutat, a Deutsch kizárásáról szóló szavazáson a tartózkodásokat nem veszik majd figyelembe. Ezt a 444.hu-nak néppárti források is megerősítették.

hirdetés

A lap szerint ez azért érdekes, mert a magyar kormány az EU bíróságán azzal támadta meg a Sargentini-jelentés elfogadását, hogy ott sem vették figyelembe a tartózkodásokat. Vagyis egy olyan szavazási technikát alkalmaznak most Deutsch ellen, ami a magyar kormány szerint nem legitim. A kizáráshoz kétharmados többség kell.

Hétfőn az atv.hu-nak brüsszeli források úgy nyilatkoztak: ha kizárják Deutsch Tamást, a fideszesek mind távozhatnak az Európai Néppárt frakciójából.



hirdetés