Káoszban zajlott Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő európai néppártból való kizárásának szavazása – írja a Mérce, a Der Spiegel cikkére hivatkozva.

A lap értesülései szerint a végül megszavazott, enyhébb büntetés mellé Othmar Karas, osztrák képviselő és 40 társa további három szankció-javaslatot adott be.

Az eredeti tervezet (amit végül változtatás nélkül el is fogadtak):

- azonnali hatállyal visszavonta Deutschtól a jogot, hogy a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén felszólaljon;

hirdetés

- egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként dolgozzon;

- bármilyen tisztséget töltsön be az EP-ben, ami elsősorban a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnöki mandátumát jelenti.

Ehhez adták be kiegészítésként a Karas vezette képviselők, hogy

- Deutschnak bocsánatot kell kérnie nyilvánosan azért, hogy a jogállamisági mechanizmust a Náci és kommunista diktatúrához hasonlította;

- Deutsch kizárásáról február végéig ismét szavazzanak;

- A parlamenti frakció szabályzatát úgy módosítsák február végéig, hogy nem csak egyes tagok, hanem egész országok delegációi kizárhatóak legyenek (így például a Fidesz is).

A voksolás előtt azonban kisebb zavar támadt, így több parlamenti képviselő azt hitte, a fenti pontokkal kiegészített keményebb javaslatra szavaz.

A káosz abból adódott, hogy a képviselők között egyszerre folyt videós és írott kommunikáció is, ami miatt Karas javaslatai végül kimaradtak a szövegből.

„Ez az egyeztetés jól mutatta, miért van nagy szükség a személyes megbeszélésekre való mielőbbi visszatérésre" - fogalmazott Manfred Weber egy közeli munkatársa.

A Spiegel értesülései szerint a szavazás másnapján, csütörtök reggel dühös e-mail váltások történtek a párt tagjai között, akik nehezményezték a történteket. A finn Petri Sarvamaa még a Néppárt elhagyását is belengette, ha nem történik meg Deutsch kizárásnak újratárgyalása a jövő évben.

Weber ezért csütörtök délután 10 képviselővel megbeszélést tartott, ahol ígéretet tett nekik Karas javaslatainak szövegbe foglalására.



hirdetés