A szakrális művészet ünnepén több mint négyszáz programmal várják az érdeklődőket, a fesztivál kilenc napja során a hazai zenei élet számos kiválósága lép fel. Emellett kiállítással, sétával, irodalmi esttel, színházi előadással, filmvetítéssel és egyéb, ingyenes programmal várnak.

2008-ban hozták létre az Ars Sacra Alapítványt, amelynek célja a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást. Így 2007 óta minden év szeptember harmadik hetén, a Kulturális Örökség napjaival egy időben tartják az Ars Sacra Fesztivált kísérőrendezvényével a Nyitott Templomok Napjával. A Budapestről indult kezdeményezés országossá lett, majd határokon átívelve próbálják egyre nagyobb körben hirdetni és erősíteni a valódi értékek: a szép, jó és igaz iránti igényt.

Idén szeptember 16-24. között 9 napon át vár az Ars Sacra Fesztivál, a szakrális művészet ünnepe! A patinás őszi fesztivál immár tizenhetedik alkalommal nyújt újabb ízelítőt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl. Választott mottójuk most szinte minden ember szíve vágyát idézi: „Keresd a békét!” (Jer 34,15). A fesztivál több, mint négyszáz programja ingyenesen várja látogatóit.

Ízelítő a programokból

Az Ars Sacra több tucat programja kapcsolódik a mottó békeüzenetéhez. A 12. kerületi Galéria 12-ben például Béke-Pax címmel nyílik kiállítás, az esztergomi görögkatolikus templomban tartják Kathy-Horváth Lajos Ima a békéért című művének ősbemutatóját, a bakonybéli monostorban pedig Békét teremtő magány címmel rendeznek kiállítást.

A fesztivál kiemelt partnere Miskolc városa, akik negyvenhat programmal csatlakoztak a fesztiválhoz. Az Éltető Lélek Alapítvány szervezésében, tíz napon át rengeteg színvonalas eseménnyel várják a vendégeket! A fesztiválba 17 civil szervezet, 10 városi intézmény, valamennyi helyi keresztény felekezet és több iskola is bekapcsolódik. A Művészetek Háza ad otthont a helyi nyitógálának, a Feledy-házban lesznek láthatók a "Keresd a békét!" képzőművészeti pályázat pályaművei, lesz békezarándoklat, a záró gálaestet pedig a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik meg.

Csatlakozott még Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének ezredik évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.  A dél-erdélyi városban öt kiállítás, két szakrális séta, kórus- és orgonakoncertek és egyéb programok várják a közönséget. A programjaikat ide kattintva találod. További külhoni programjaikról ezen a linken olvashatsz!

További kiemelendő helyszín még Esztergom, Vác, Pécs, Győr, Veszprém, ahol sok értékes programmal készülnek.

A 420 programból 180 program Budapesten lesz, (legnagyobb számban az I. kerületben, V. kerületben, VII. kerületben, VIII. kerületben, IX. kerületben, XI. kerületben, XII. kerületben, XIII. kerületbenés a XIV. kerületben.) A sok helyszín mellett pedig 150 templomban lesznek fesztivál programok, ahol elsősorban a zenéé lesz a főszerep!

Kiemelt eseményeik között már harmadik éve szerepel a Keresztkoncertek sorozat, melynek apropója a Budapest szívében felfedezett virtuális kereszt, amely négy felekezet egy-egy jelentős templomát köti össze. Itt fiatal zenészek lépnek fel négy egymást követő estén, hogy bemutassák a ma élő szakralitást.

Az alapításának 975. évfordulóját ünneplő Belvárosi Nagyboldogasszony-templom a Tutti Cantabile Énekegyüttes -az Eötvös Gimnáziumban alakult vegyeskar - különböző egyházak énekeivel fogadja a közönséget, míg a záró Keresztkoncerten a Rózsák terei görögkatolikus templomban a debreceni Lautitia, a neves ifjúsági kórus ugyancsak egyházak dalaiból énekel.

A Kálvin Téren a református templomban a fiatal, de már híressé vált Korossy-vonósnégyes tagjai csodálatos előadásukkal viszik templomukba a kamarazene két gyöngyszemét, Bartóktól és Beethoventől, a Deák Téri Evangélikus templomban pedig egy – ez alkalomra összeállított - régizene együttes a legnagyobb klasszikusok egyházzenéjét idézi. Ez a régizene eddig érdemtelenül ritkán került a fesztivál műsorába, ezért most a megnyitón is adnak egy kis ízelítőt belőle.

A programok között kiemelten szerepel Bogányi Gergely, aki az első vasárnap, 17-én este 22.00 órakor ad koncertet a budai Szent Imre-templomban, és vele meglepetésként az ifjú zongoraművész, Boros Misi is fellép. A koncerten Schubert és Liszt négykezes és szóló darabok hangzanak el Mester és Tanítvány előadásában.

Az Ars Sacra Fesztivál nyitókoncertjén a Gemma énekegyüttes lép fel a Mátyás templomban, ahol az angol vokálpolifónia korszakainak énekeit szólaltatja meg. A több mint 500 évet átívelő műsor betekintést nyújt a szigetország különleges hangzásvilágába, irányt adva ezzel a hallgatóknak a „békekeresés” útján.

A többszörös nemzetközi és magyar versenygyőztes Jazzation acapella együttes a Lóvasút Kulturális Központban énekel 22-én este, ugyanott 18-án Véssey Miklós és Lackfi János irodalmi estjét élvezhetjük.

Szeptember 24-én a fesztivál záróeseményén a Szent Efrém Férfikar koncertjét élvezhetjük, amely egy ifjú zeneszerző, Kecskés D. Balázs új művének ősbemutatójával kezdődik, és ebben a Budapesti Vonósok is csatlakozni fog a fantasztikus férfikarhoz.

Szeptember 23-án a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok-plébániatemplomban lépnek fel az Era Nova Kamarazenekar ifjú tagjai, csodálatos szólistájukkal, Marley Erickson hegedűművésszel együtt, akivel J.S.Bach hegedűversenyét adják elő. 2021-ben Zeneakadémisták által alapított komolyzenei együttes. Kemény Péter, a zenekar karmestere és Kiss Csongor az együttes alapító-csellistája alig három éve fektették le a zenekar alapköveit, mégis már aktív részesei a magyar komolyzenei életnek.

Szeptember 19-én előzetes regisztráció után lehet résztvenni az idei Szakrális Építészeti Konferencián, ami a Ferences Rend nyolcszáz évének építészetéről szól.

De ha már építészet, Benczúr László Ybl- és Prima Primissima Díjas építész életművét bemutató kiállítást Budakeszin, az evangélikus templomban tekinthetik meg az érdeklődők. Lesz kiállítás a Magdolna toronyban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban, vagy a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont, sok más helyszín mellett.

Az Ars Sacra Fesztivál egyházi fővédnöke, mint minden évben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, nagy megtiszteltetés, hogy idén Novák Katalin köztársasági elnök másodszor is vállalta a világi fővédnökséget.

További programokról a fesztivál hivatalos oldalánolvashattok!