Minden ötödik egészségesnek tűnő, 50 év feletti felnőttnek lehet legalább egy gyorsan öregedő szerve. A módszer lehetőséget adhat, hogy időben korrigálni lehessen a folyamatokat.


A BBC honlapján olvasható, hogy tudósok szerint egy vérvizsgálattal kimutatható, hogy milyen gyorsan öregednek az ember belső szervei, és még azt is megjósolhatják, hogy mely szervek betegedhetnek meg a közeljövőben.

A Stanford Egyetem csapata azt állítja, hogy 11 fő testrészt tudnak megfigyelni, beleértve a szívet, az agyat és a tüdőt. A vizsgálati módszert eddig több ezer felnőttön próbálták ki, főleg középkorúakon vagy idősebbeken. Úgy találták, hogy minden ötödik egészségesnek tűnő, 50 év feletti felnőttnek legalább egy gyorsabban öregedő szerve van, ráadásul 100-ból egy-kettőnek több olyan szerve is lehet, amely a születésnapjánál is régebbinek tűnt.

– mondják a kutatók.

Annak ismerete, hogy mely szervek hanyatlóban vannak, segíthet feltárni, hogy milyen egészségügyi problémák fenyegetnek. Például egy „régi” szív növeli a szívelégtelenség kockázatát, míg a gyorsan öregedő agy hajlamosabb lehet a demenciára.

A tanulmány szerint egy vagy több szerv gyors öregedése bizonyos betegségek és a halálozás magasabb kockázatával járhat a következő 15 évben. A vérvizsgálat több ezer fehérje szintjének elemzésével mutatja ki, mely szervek milyen gyorsan öregednek.

Úgy tűnt, hogy a kimutatott fehérjék mintázata bizonyos szervekre jellemző. A kutatók gépi tanulási algoritmust tanítottak be, hogy előrejelzéseket készítsenek sok vérvizsgálati eredmény és betegadat felhasználásával.

Az egyik kutató, Dr. Tony Wyss-Coray elmagyarázta:

Dr. Wyss-Coray néhány korábbi munkája azt sugallja, hogy a biológiai öregedési folyamat nem állandó, hanem robbanásszerűen megy végbe, néhány gyorsulással az emberek 30-as évei közepén, 60-as évei elején és 70-es évei végén.

Dr. Wyss-Coray elmondta:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!