Bukovszky Zoltán Ákos szerint Károly már a hatvanas évek óta egészségtudatosan él. Meglehet, saját betegségének nyilvánosságra hozatalával is arra szeretné ösztönözni az embereket, figyeljenek oda egészségükre.


III. Károly brit királynál rákot diagnosztizáltak, és felfüggeszti nyilvános szerepvállalását, hogy kezelésnek vesse alá magát, kevesebb mint 18 hónappal édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után. A Buckingham-palota hétfő esti bejelentése egy héttel azután történt, hogy a 75 éves uralkodót kiengedték egy londoni kórházból, ahol prosztata-megnagyobbodással kezelték. Daganatos betegségének híre nagy visszhangot váltott ki világszerte.

Az, hogy édesanyjával ellentétben Károly esetében ilyen sokat megtudhatunk egészségi állapotáról, újdonság. Ennek okáról és következményeiről Bukovszky Zoltán Ákost, a királyi családdal kapcsolatos kérdések szakértőjét kérdeztük.

– Azt megszoktuk, hogy a demokráciákban általában a vezetők egészségi állapota nem titok. Az viszont új, hogy a brit uralkodó egészségi állapotával kapcsolatban is ennyire nyíltan kommunikálnak. Mi lehet ennek az oka?

– Ez részben generációs különbség Erzsébet királynő és Károly király között. Erzsébet egy olyan generációból származott, illetve olyan családi háttérből, aminek az volt a mottója, hogy "never complain, never explain", azaz sose panaszkodj, sose magyarázkodj. Neki még valószínűleg régimódi elképzelései voltak, egyrészt a magánéletről, a privát szféráról, másrészt pedig a méltóságról. Nem csodálkoznék azon, ha utólag esetleg megtudnánk valamikor, hogy valamilyen súlyos betegsége volt élete utolsó fázisában, de erről akkor semmit nem lehetett tudni nyilvánosan. Károly király viszont egy következő generáció tagja, tehát az, hogy nyilvánosságra hozták azt, hogy prosztatamegnagyobbodása van, abban az is motiválta az, hogy egészségtudatosabbá tegye az embereket úgy, hogy ő is nyilvánosan beszél a saját betegségéről. Ez meg is mutatkozott abban, hogy a brit National Health Service az NHS honlapján nagyon megszaporodtak a prosztata megnagyobbodással kapcsolatos keresések. Azaz ez működött is.

Illetve az feltűnt volna egy idő után az embereknek, illetve a sajtónak, hogy a király eltűnt a nyilvánosság elől, és így legalább az okát is lehet tudni.

– Károly uralkodónak elég új, bár nagyon régóta ismerjük az életét. Azt tudjuk, hogy Erzsébet körül volt egy nagyon nagy kultusz, volt is idő, hogy kialakuljon. Károly helyzete mennyiben más?

– Károlynak még walesi hercegként sokkal korszerűbb prioritásai voltak, mint a királynőnek. Ő már a 60-as 70-es években kezdte felhívni a figyelmet a környezettudatosság, környezetvédelem, holisztikus egészségügy problémájára, amikor az a széles nyilvánosságban még alig szerepelt. Akik Károly királyt szeretik és értékelik, ők más miatt tartják nagyra, mint Erzsébet királynőt. Így Károly király prioritásai közé illik ez a nyitottság, őszinteség, az esendőség felvállalása is. A két uralkodó magánélete közti különbség is szembetűnő. Károly házassága nyilvános módon futott zátonyra, és újra is házasodott. A királynő magánéletével kapcsolatban viszont semmi botrányos nem került nyilvánosságra. Tehát Károly már az élettörténete alapján sem nagyon kerülhetné el, vagy komikus lenne, ha megpróbálná elkerülni azt, hogy nyitottabban, őszintén álljon hozzá az őt körülvevő problémákhoz.

– Tudjuk-e, hogy hol és kik kezelik? Vannak bizonyos kórházak, amelyek ki vannak arra jelölve, hogy a királyi családot ellássák?

– Van egy kórház, ami többször felmerül a királyi család tagjainak az egészségügyi ellátása során. Ez a King Edward VII nevű intézmény. Ez egy londoni magánkórház, amit a királyi család tagjai gyakran igénybe vesznek. A királyi udvartartáshoz hozzátartoznak szakorvosok is, például az ország legkiválóbb szívgyógyászai, és az egyéb orvosi szakterületek elismert képviselői, akik felügyelik a királyi család tagjainak az egészségét. De amennyiben szükséges, akkor kórházba mennek. A korábbi generációkban megtörtént, hogy otthon, a palotában műtötték őket, vagy ott, a palotában szültek. De ez most már nincs így.

– Volt-e korábban említésre méltó betegsége a királynak?

– Volt úgy, hogy lovaspóló közben eltört a karja, de jelentős betegségre nem emlékszem. Már csak azért is, mert ő elég egészségtudatos.

folyamatosan próbálja karbantartani az egészségét.

– Kate walesi hercegné? Az ő betegségéről tudunk valamit?

– Azt nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy egy hasi műtétet hajtottak végre rajta január 16-án. 13 napot vagy 13 éjszakát töltött kórházban. Huszonkilencedikén, múlt hét hétfőn ment haza a kórházból, és úgy néz ki, hogy húsvétig nem is tér vissza a közéletbe. Emiatt, mivel a felesége beteg volt, Vilmos herceg is távol maradt a közélettől. A karácsonyi szünet után csak egyszer jelent meg a nyilvánosság előtt, hiszen három kisgyerekükkel kell foglalkozni, meg a feleségét támogatni.

és a windsori kastélyban fog egy beiktatási ceremóniát tartani, illetve este a londoni Légimentőszolgálat adománygyűjtő gálájára megy.

– Ebben a minőségében ő most helyettesíti a királyt?

– Nem. Ez önálló program.

– Van helyettesítési protokoll, hogy ki az, aki Károly helyett a hivatalos programokon megjelenik?

– A király jelenlegi programjait későbbre tolják. Az, hogy egy-egy eseményre elmegy-e helyette Kamilla, egyelőre még nem tudni, hiszen a rákdiagnózissal kapcsolatos hír csak hétfői, viszont a királyi család programjait hónapokra, félévekre előre tervezik meg. Nyilván óriási logisztikai felfordulást okoz, ha Kamilla elmegy néhány programra Károly helyett. Tehát ez valószínűleg most még szervezés alatt áll.

A királyi család tagjai közül hét ember van, aki az államtanácsosi címet birtokolják, és alkalmanként közülük megbíznak kettőt egyszerre, hogy egy-egy programon helyettesítse a királyt, például új nagykövet megbízólevelének átvétele alkalmából.

– Ez a személy ezek szerint csak Vilmos lehet?

– Igen, mindenképpen.

– A rákbetegség nagyon tág spektrum, azt sem tudjuk, hogy pontosan milyen, és azt se tudjuk, hogy milyen állapotban, milyen stádiumban, milyen prognózissal diagnosztizálták?

– Igen, ez így van, de az, hogy ennyit tudunk, ez már jelentős előrelépés II. Erzsébet uralkodásához képest. Illetve még annyi kiderült, hogy Rishi Sunak miniszterelnöknek egy sajtónyilatkozatában az szerepel, hogy

– Ezek szerint lehet, hogy nem olyan rosszak a kilátásai.

– Valamint még az releváns lehet, hogy Nagy Britanniában a rákdiagnózisok egyharmada 75 éves kor fölötti embereknél történik, Károly király pedig 75 éves.

– Teljesen mást jelent egy korai stádiumú és viszonylag könnyen gyógyítható rákfajtával diagnosztizálni valakit, mint egy késői stádiumú, vagy pedig nagyon-nagyon agresszív fajtával. Erről nem tudunk semmit. Ez a bizonytalanság lélektanilag is megjelenhet a közvéleményben, a közéletben is. Nem lett volna-e szerencsésebb ezt egyszer s mindenkorra helyre tenni, hogy pontosan hogy állunk?

– Én azt feltételezem, hogy az érintettnek ez valahol egy egyensúlyozás, a privát szférája és az egészségtudatos misszió között, hiszen melyikünk szeretné, ha a lapok címlapon foglalkoznának valami számunkra is megdöbbentő súlyos betegségünkkel. És még azt is gondolom, hogy ha pontosan tudnánk, hogy milyen rákkal diagnosztizálták, akkor ma délelőtt már annak a rákfajtának a specialistái ülnének a TV stúdiókban, és már arról menne a spekuláció, hogy hány hónapja lehet hátra, meg ilyenek. Nem hiszem, hogy ezt akarná a király, másrészt pedig neki és a családjának ez azért túlzottan kellemetlen lenne. De az, hogy tudjuk, hogy rák, de nem tudjuk, hogy milyen,

Mert ha tudnánk, hogy mondjuk fültőmirigyrák, akkor sokan legyintenének rá, hogy ez őket nem érinti. Tehát ebben is lehet egy misszió a király részéről.

– Bár Károly idős ember, de a család genetikáját elnézve még kinézhet neki harminc év uralkodás akár, ha ezt a rákot leküzdi.

– Ez nem egyértelmű. Mert ha a nagyszüleit nézzük, VI. György király 56 évesen halt meg, és az apai nagyapja szintén aránylag fiatalon halt meg. De a szülei viszont sokáig éltek, mindketten, Édesanyja 96, édesapja 99 éves koráig élt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!