Tájékoztatjuk tisztelt felhasználóinkat, hogy Siófok Kiliti városrészében a vezetékes víz a mai naptól (2020. július 06.) emberi fogyasztásra csak forralást követően alkalmas - jelent meg a figyelmeztetés hétfőn a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hivatalos oldalán.

A korlátozás ideje alatt a holnapi naptól felhasználóink a településrészt körbejáró tartályautóról is vételezhetnek ivóvizet - teszik hozzá. Mindez arra enged következtetni, hogy valamilyen szennyeződés vagy fertőzés kerülhetett a városrész vízellátásába.

Azt, hogy baj van - a hozzászólások tanúsága szerint -, a helyiek egy része már sejthette, ugyanis többen jelezték, hogy csökkent a víznyomás az utóbbi napokban, illetve a tűzcsapokon engedték ki vizet (amit rendszertisztítás esetén szoktak tenni).

Továbbá a települési pletyka szerint többeknek hasmenése van, de hogy ennek van-e köze a vízhez, azt nem tudni - írja a Népszava.hu.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. kedden nem sokkal fél 1 előtt sajtóközleményt adott ki, amelyben ezt írják:

hirdetés

"A vizsgálólaboratórium tervezett ivóvízminőségi vizsgálat keretében Siófok-Kiliti egyik intézményében a múlt héten Pseudomonas szennyezettséget mutatott ki az ivóvízmintában, ezért a szakemberek átmosták a környező ivóvízhálózatot. A megismételt mintavétel eredménye is pozitív lett, ezért az intézményvezetővel történt egyeztetés alapján elvégezték a belső hálózat fertőtlenítését, ezzel párhuzamosan pedig ismételten hálózatmosatás is történt az intézményt ellátó hálózatszakaszon.

A vezetőt értesítették, hogy a víz ivásra csak forralás után használható, és tartályban ivóvizet szállítottak a helyszínre. Hétvégén az intézmény előtti hálózatszakaszon ismét mosatást végzett az üzemvezetőség, valamint a belső hálózatot is újra fertőtlenítette. Ezzel egy időben a mintavételeket kiterjesztették Kiliti másik két fogyasztói pontjára is, és a gyorstesztes, majd a normál laboratóriumi vizsgálat is igazolta a szennyezettséget. A városrészben azonnal elkezdődött az intenzív mosatás a hétvégén. A mintavételeket kiterjesztették Siófok több pontjára is, melyek eredménye negatív lett, azonban a Kiliti városrészben a szennyezettség továbbra is fennállt."

Mint írják,

a Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú személyeknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést. Ezért javasolt a csapvíz felforralása fogyasztás előtt.

Tájékoztatásuk szerint a vízfogyasztásra vonatkozó korlátozás visszavonásig érvényes. A mintavételezéseket a DRV Zrt. Siófok mellett kiterjesztette a háttértelepülésekre is, tevékenységét és a technológiai folyamatokat a hatóság folyamatosan ellenőrzi.


hirdetés