A zene és a fegyverre írt szimbólumok magukért beszélnek.

Péntek délután 49 embert mészárolt le, és további 45-öt sebesített meg egy 28 éves férfi Új-Zélandon, akcióját pedig 17 percen keresztül élőben közvetítette Facebookon. Az elkövető, Brenton Harrison Tarrant szélsőjobboldali nézetei miatt támadt a muszlim közösségre, erről tanúskodnak a fegyvereken olvasható feliratok, valamint a férfi autójában szóló zene is. Íme minden, amit eddig tudunk:

Zene

Tarrant Facebookra feltöltött felvétele az autójában, vezetés közben kezdődött, és ezen jól hallható a háttérben szóló zene. A nacionalista szerb dalt az 1992-95-ös jugoszláv háború időszakában rögzítették, és a szerb katonákat, valamint Radovan Karadzic vezetőt dicsőítik benne. Karadzic később a boszniai muszlimok ellen elkövetett népirtás vádjával került börtönbe Amerikában.

A számhoz készült klipben beteg, lesoványodott muszlim foglyok láthatóak egy szerb koncentrációs táborban.

Mikor Tarrant a mészárlás után visszaült autójába, egy angol rockbanda, a The Crazy World of Arthur Brown - Fire című számát hallgatta, minek refrénje: "én vagyok a pokol tüzének istene".

Szimbólumok

A merénylethez használt fegyverekre írt szövegek szintén alátámasztják Tarrant szélsőjobboldali beállítottságát. Egyrészt utalt a 11 éves Ebba Akerlundra, aki a 2017-es stockholmi merényletben halt meg a 39 éves üzbég Rakhmat Akilov támadása során, a 14-es szám pedig Adolf Hitler Mein Kamp-jára enged asszociálni.

Emellett Tarrant használta a szélsőjobboldali csoportokra jellemző fekete nap szimbólumát, valamint 4 legendás szerb katona nevét is felírta fegyverére, akik muszlimok ellen harcoltak a balkáni háborúban. A fegyveren szintén szerepelt Martel Károly neve, aki az arabok ellen harcolt Európa megmentéséért 734-ben, valamint az "1565 Málta" felirat, amivel a máltaiak és a törökök összecsapására utalt.

Mikor a férfit elfogták, és a rendőrségre vitték, a szélsőjobbos white power-jelet mutatta az ablakból.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!