Azt előre tudni lehetett, hogy a magyar jégkorong-válogatott részéről csoda lenne, ha kiharcolná az olimpiai részvételt a rigai selejtezőtornán, erre pedig ráerősített az első meccsen, kétgólos előnyből elszenvedett vereség a franciák ellen. A második összecsapáson a toronymagas esélyes lettek következtek, a magyar csapat pedig hősiesen küzdött, 40 perc játék után csak 1-0-ra vezetett az ellenfél, benne volt egy bravúros eredmény lehetősége.

Majd jött az utolsó 20 perc, a válogatottunk pedig összeomlott: nyolc gólt kapva szenvedett 9-0-s vereséget, amivel az is eldőlt, hogy biztosan nem juthat ki a csapat Pekingbe.

Kapcsolódó

Súlyos vereség a vége, nem juthat már ki az olimpiára a hokiválogatott

Két harmadon át jól tartotta magát Magyarország, de a végére szétesett a csapat, az utolsó 20 percben pedig nyolc gólt kapott.

"Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy szégyelljük magunkat. Szégyelljük magunkat, hogy emberek fizettek, eljöttek minket biztatni és ilyen harmadik harmadot produkáltunk" - mondta Stipsicz Bence a találkozó után, de elég megnézni a szövetség videóját, hogy lássuk, mennyire csalódottak voltak maguk a játékosok is, választ pedig közvetlenül a meccset követően maguk sem tudták megadni arra vonatkozóan, hogy mi is történt.

A szövetségi kapitány, Sean Simpson arról beszélt, már az első harmadban is lejátszották csapatát a jégről (20-0 volt akkor a kapura lövések száma), a második játékrészben viszont remekeltünk.

Ellenben a harmadik elfogadhatatlan, egészen rettenetes volt. Meg kell tanulnunk ezen a szinten teljesíteni, ami nem könnyű, hiszen a lettek a tizedikek a világranglistán, azaz mindig csúcssebességen játszanak, nincs szünet sosem. Nem is tudom, a játékosaink valaha is játszottak-e ilyen gyorsan, ehhez hozzá kell szoknunk. Szakaszokban jól reagáltunk, például a második harmadban többet lőttünk kapura, a játékunk ekkor bárkinek tetszhetett. Talán túl sok energiát égettünk el, hogy utána nem bírtuk a harmadikat, ezt magam sem tudom egyelőre" - fogalmazott Simpson a magyar szövetség honlapján.

Az MTI gyűjtése szerint a magyar csapat fennállása során már futott bele ilyen durva harmadba.

  • Az 1936-os Garmisch-Partenkirchen-i olimpián február 12-én úgy lett a kanadaiak ellen 15-0-s vereség, hogy a második harmadot 9-0-ra nyerte a tengerentúli együttes.
  • Az 1964-es innsbrucki olimpián - amely egyben az utolsó magyar ötkarikás szereplés - január 29-án a félelmetes szovjet csapat az első harmadot hozta 8-0-ra, a meccset pedig 19-1-re. Ez mindmáig a válogatott történetének legsúlyosabb veresége.
  • Ezeken kívül 1994. március 10-én a felvidéki Privigyén (Prievidza) felkészülési mérkőzésen az akkor először önállóan induló, számos világsztárral felálló szlovákok 15-1-re nyertek, és az első harmad volt 9-1.

A rigai olimpiai selejtező vasárnap zárul. A pekingi ötkarikás játékokról biztosan lemaradó magyarok és az olaszok közép-európai idő szerint délben meccselnek, míg a pontveszteség nélkül álló lettek és franciák 16 órakor kezdődő összecsapása dönt arról, hogy melyikük vehet részt az olimpián.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!