A magyarok körében is népszerű térség szenved az aszálytól, a turizmus, az élővilág és a mezőgazdaság is hatalmas bajban van a szárazság miatt.


A magyarok körében is népszerű észak-olaszországi Garda-tó jelenlegi helyzetéről forgatott rövid ismertetőt a Deutsche Welle.

A riportban bemutatják, hogy a tó és környéke drámai állapotban van: a benne található kis szigetre a turisták immár száraz lábbal át tudnak kelni.

„Tavaly a víz még egy felnőtt ember derekáig ért” – mutat a ma szárazföldnek számító területre Giancarlo Fucina vízitaxis, aki évtizedek óta visz turistákat a helyszínre, de ilyen rossz helyzettel még nem találkozott. Arról is beszél, hogy a rekordalacsony vízállás az üzletének sem tesz jót, hisz szolgáltatását manapság már leginkább csak a partra visszavezető veszik igénybe a turisták. Két hajója közül az egyik a vízben megfenekelve áll.

Ilaria Ercolani, a Regionális Vízügyi Hatóság dolgozója arról beszél, hogy

Az alacsony vízállás és a kevés csapadék a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz. A kisfilmben a porzó szántóföldön haladó gépeket látni. Moreno Cavazza földműves arról beszél, hogy a tavalyi borzasztó szárazság után az idei nyár még nehezebb lehet.

– mondta el a földeken dolgozó férfi. Hozzáteszi: a helyzet egyértelműen a globális felmelegedés negatív hatásaira vezethető vissza.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!