A magyar kormány azzal fenyegeti az Európai Uniót, hogy megvétózza a hamarosan megújítandó, Oroszország elleni szankciók több pontját, ha nem kerül le három orosz oligarcha az EU által korlátozásokkal sújtott személyek listájáról - írja a Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva. A szankciók szeptember 15-én járnak le.


A hírportál úgy tudja, hogy a magyar kormány által "megvédendő" három orosz állampolgár Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov. Az EU hivatalos álláspontja szerint

  • Uszmanov Kreml-barát oligarcha és kimondottan közeli kapcsolatot ápol Putyinnal; a szankciók miatt már lefoglalták a világ legnagyobb jachtját, amely 600 millió dollárba került és amelyet Uszmanovnak tulajdonítanak;
  • Aven annak a nagyjából 50 orosz üzletemberből álló csoportnak a tagja, amely rendszeresen konzultál Putyinnal és aki nem tesz egy lépést sem az orosz elnöktől függetlenül;
  • Rasnyikov egy vezető orosz oligarcha, Ororszország egyik legnagyobb adófizetőjének, a Magnyitogorszk Vas- és Acélműnek az igazgatója.

A Szabad Európa szerint Brüsszelben azt találgatják, hogy Orbán Viktor kormánya a szankciók megújítását arra használja, hogy Brüsszel jóváhagyja az eddig, a jogállamiság feltételezhető megsértése miatt visszatartott uniós forrásokat.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!