A súlyos fülbetegségre alkalmazott gyógyszer nélkül a betegek erős rohamokat élnek át. Egyelőre úgy tűnik, a nyár folyamán nem lesz megoldás a problémájukra.


Komoly bajban vannak Magyarországon a Ménière-betegségben szenvedők. A rohamokkal járó belsőfülbetegség hallási és egyensúlyi problémákkal jár, gyógyszerrel azonban kezelhető – volna. Csakhogy hazánkban ebből a készítményből súlyos hiány van.

Az RTL Híradójának nyilatkozó egyik beteg úgy érzékeltette a helyzetét, hogy neki és betegtársainak az említett gyógyszer éppolyan fontos, mint például egy cukorbetegnek az inzulin.

A betegek szerint könnyebb gyógyszerhez jutni a környező országokból, mint itthonról. A Híradónak nyilatkozó hölgy is több mint 100 kilométert utazott, hogy hozzájusson a készítményhez.

Alexovics Adrienn nagykozári gyógyszerész elmondta: csak ritkán és kis számban kapnak a gyógyszerből, amit szinte azonnal el is kapkodnak a betegek.

Melczer Mária Ágnes pedig arról beszélt, hogy bár télen súlyosabb volt a magyarországi gyógyszerhiány, sok készítményhez még mindig nehéz hozzájutni. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara Békés megyei elnöke szerint bizonyos pszichiátriai szerekből, fájdalomcsillapítókból, lázcsillapítókból van hiány.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) azt közölte a Híradóval, hogy a készlethiány mögött „globális gyártási és kapacitási probléma húzódik meg, ami az összes betahisztin hatóanyagú készítményt érinti”.

Az év során korábban az egyik ismert szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és epilepszia ellen használatos gyógyszerből volt komoly hiány.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!