Az elmúlt 20 év legnagyobb gyógyszerészeti reformját terjesztette elő az Európai Bizottság. Utalványrendszert vezetnének be az új antibiotikumok fejlesztői számára.


Az elmúlt 20 év legnagyobb gyógyszerészeti reformját terjesztette elő az Európai Bizottság, amelynek elsődleges céljai között szerepel, hogy az EU-ban megfizethetőbbé váljanak a gyógyszerek és a gyógyszerhiány megszüntetése - írja a napi.hu.

Az Európai Bizottság javaslata a következő célokat tűzte ki:

  • Létre kell hozni egy egységes gyógyszerpiacot, biztosítva, hogy az EU-ban minden beteg időben és méltányosan hozzáférjen a biztonságos, hatékony és megfizethető gyógyszerekhez;
  • Vonzóvá és innováció baráttá kell tenni a gyógyszerkutatást, a fejlesztést és a gyártást Európában;
  • Az adminisztratív terhek drasztikus csökkentésére van szükség, a gyógyszerek engedélyezési eljárásainak felgyorsítására, hogy a gyógyszerek gyorsabban jussanak el a betegekhez;
  • A gyógyszerek elérhetőségét minden EU-ban élő beteg számára biztosítani kell;
  • Jelentős hiányosságok vannak a ritka betegségek kezelésében és az antibiotikum-rezisztencia kezelésében is;
  • A gyógyszerek környezeti fenntarthatóságának emelésére is szükség van.

    A javaslat számos új eszközt vezetne be a kitűzött célok elérése érdekében. Ennek keretében például jutalmaznák azokat a gyógyszercégeket, amelyek fontos népegészségügyi célkitűzéseket teljesítenek, illetve bevezetnének egy utalványrendszert is a szuperbaktériumok ellen hatékony védelmet nyújtó új antibiotikumok fejlesztői számára.

    A hosszútávú cél az, hogy 2030-ig 20 százalékkal csökkenjen az antibiotikumok használata az Unió országaiban.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!