A Blikknek sikerült megtalálnia érettségi tablóját is és érettségi vizsgaeredményeit is. Szülővárosában nagyon sokan büszkék rá.


Minden bizonnyal már hétfőtől Magyarország köztársasági elnöke lesz Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság eddigi elnöke. Már csak a Parlament kétharmadának szavazata kell ehhez, ami formaságnak tűnik, tekintve, hogy a kormánypárt jelöltre a posztra.

A Blikk felkereste a harmadik magyar köztársaság hetedik elnökének szülővárosát, és megtudott egy-két érdekes információt a jogászról, aki Novák Katalin után foglalja el a Sándor-palotát.

Sulyok egy osztálytársa felidézett egy emléket, amikor a leleményes diák egy csokor virággal lepte meg a fizikatanárnőt, aminek köszönhetően aznap elmaradt a dolgozatírás.

„Persze, hogy aznap már nem volt dolgozatírás! Az elektronpályák helyett a kisfiamról kellett mesélnem nekik. De hát ha már ezt ilyen leleményesen kifundálták, járt nekik a pár nap haladék” – idézte fel az egykori tanárnő, Sávolyi Józsefné, aki több mint 50 évvel később is emlékszik az esetre.

A portál megtalálta Sulyok Tamás érettségi fotóját is, ami éppen 50 évvel ezelőtt készült el. Két mai diák megmutatta a tablót is, amin a későbbi jogász és alkotmánybíró szerepel. Érdekességképp kiderült az is, hogy a mellette látható osztálytársa a barátnője, és egyben későbbi felesége, Zsuzsa.

A leendő köztársasági elnök 1971 és 1974 között volt a Móra Ferenc Gimnázium tanulója. Kása Zsuzsa, a gimnázium jelenlegi igazgatója előkereste a Blikknek Sulyok egykori vizsgaeredményeit, amiből kiderül: a matematikán kívül mindenből dicsérettel vizsgázott.

A jelenlegi intézményvezető elárulta azt is, mentoraként tekint az iskola egykori diákjára. „Szegedre jártam hozzájuk, ő történelmet, a felesége magyart tanított nekem a magánórákon. Nekik köszönhetem, hogy felvettek az egyetemre, ami akkor nem volt egy egyszerű menet. Nagy útravalót kaptam tőlük. Épp tegnap mondtam a kollégáimnak, hogy olyan büszke vagyok Tamásra, mintha a saját családomhoz tartozna” – árulta el Kása Zsuzsa.

Az alkotmánybíró több volt évfolyamtársa megerősítette, hogy Sulyok kiváló ésszel megáldott, szorgalmas egyetemista volt, aki nagyon komolyan vette a tanulást. A sokszor hajnalig tartó tivornyákat legtöbbször kihagyta, inkább az előmenetelére koncentrált.

A lap beszámolója szerint a helyiek többsége is büszkeséget érez, amiért a város szülöttje lesz az ország első számú közjogi méltósága. Sikerült elérniük Sulyok Tamás egyik testvérét is, aki nem szeretet volna nyilatkozni, de annyit elárult, hogy nagyon boldog a megtiszteltetéstől.

Családja annak ellenére örül a jelölésnek, hogy ezzel a nyugdíj előtt álló jogász élete teljesen felborul. A Blikk információi szerint alkotmánybírói nyugdíjazása után Sulyok azt tervezte, hogy szőlőt vásárol, kertészkedéssel és borászkodással tervezett foglalkozni. Ennek ellenére azon egy percig sem gondolkozott el, hogy elfogadja-e a megtisztelő felkérést a kormánypártoktól.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!