A volt tévés műsorvezető szerint „a háborúnak az az oka, hogy az emberi lény a hatalomszerzés és megtartás eszközeként használja a félelemkeltést”.


Az Izraelben éppen zajló eseményekről posztolt a Facebookon Steiner Kristóf újságíró, tévés műsorvezető, aki párjával sokáig élt a közel-keleti országban.

Steiner Rudyard Kipling A dzsungel könyve című klasszikus meséjéből Bagira, a párduc idézetével kezdi posztját: „Meg fogjátok ismerni a Félelmet, s tudni fogjátok, hogy ő az uratok, parancsolótok. A történet szerint a Félelemnek nincs szőre, és a hátsó lábain jár. Ismerős? Mi, vadonbeliek követtük a csordát, míg a barlanghoz értünk. A Félelem, mikor meglátott, felkiáltott, s a hangja hallatára belénk szállt a félelem, melytől azóta se tudunk megszabadulni. Egymást tiporva-tépve rohantunk. Azon az éjsza­kán mi, dzsungelbeliek nem feküdtünk le együtt, ahogy addig szok­tunk, minden törzs külön húzódott – vaddisznó a vaddisznóval, őz az őzzel, szarv szarvval”.

Majd így folytatja:

A háború és a félelemkeltés eszközeiről is ír: „a háborúnak az az oka, hogy az emberi lény a hatalomszerzés és megtartás eszközeként használja a félelemkeltést. Mindig lesznek arabok és zsidók, akik a bosszút tűzik ki célul. És olyanok is, akik együtt tüntetnek békéért, egyenlő jogokért. Ebben a tragikus helyzetben igyekezzünk az előítéleteket félretéve, közösen elindulni egy biztonságosabb, emberségesebb irányba”.

Majd igyekszik megvilágítani a jelenlegi, nagyon súlyos palesztin-izraeli konfliktus lélektani hátterét: „Orbán nem Magyarország. A Hamasz nem Palesztina. És Netanjahu nem Izrael. Aki békét akar, nem láthat megoldást a háborúban! Elborzadva gondolok minden ártatlan ember halálára, és kétségbeesetten aggódom a térségért, az ott élőkért, és családtagjaikért. Szeretettel kérek mindenkit: ne zsidózzunk, ne arabozzunk.”

Steiner Kristóf teljes posztja:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!