Volt olyan hónap is tavaly, amikor az importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gáz átlagárának.


A magyar importon belül is szemmel láthatóan drágább az orosz eredetű földgáz, mint a más forrásból származó gáz - mutat rá adatelemző cikkében a G7.hu. Ennek legfőbb oka az eltolt árazás, de ha ezt a hatást kiszűrjük, még akkor is kifejezetten sokba kerül az orosz gáz, amelynek elsődleges vevői a különböző állami szereplők.

A cikk emlékeztet arra, hogy 2022 végén volt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gáz átlagárának.

A tőzsdei árak felfutása idején, 2021 nyaráról a háború 2022. februári kirobbanásáig az orosz behozatal ára volt kedvezőbb. A lap szerint azonban hosszabb időtávon is az látszik, hogy más irányból olcsóbban jön a gáz.

Az új hosszútávú szerződés 2021. októberi megkötése óta pedig még nagyobb ez az eltérés: 20 százalékos. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a piaci megállapodásoknál, különösen az egyszeri ügyleteknél nagyobb a vevők mozgástere a beszerzés időzítésében: akkor tudnak vásárolni, amikor alacsonyabbak az árak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!