A Kremlhöz közel álló energetikai szakértők szerint Magyarországnak rendkívül szűk a mozgástere, ezért nehéz helyzetbe kerülhet, ha bármilyen fennakadás következik be az orosz energiaszállításban.


Szijjártó Péter nemrégiben arról beszélt, hogy Horvátországnak az olaj és gáz tranzitdíjának emeléséről szóló döntése miatt Magyarországnak korlátozott lehetőségei maradtak az energiaforrások diverzifikálására. Ennek következtében Magyarország energiaigényének kielégítése során továbbra is nagymértékben függ az orosz nyersanyagoktól - idézte a Portfolio a miniszter kijelentését a Grazsdanszkjie szili orosz hírportál elemzése nyomán.

Sztanyiszlav Mitrahovics, a Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány szakértője kiemelte a cikkben a Barátság-kőolajvezeték déli ágának jelentőségét, amely az orosz kőolaj Magyarországra, a Cseh Köztársaságba, Szlovákiába és Szerbiába történő szállításának elsődleges útvonalaként szolgál, magyarországi és horvátországi tranzitforgalommal. A horvátországi terminál kapacitása korlátozott, és bővítésre szorul, hogy kielégíthesse Magyarország és Szlovákia nyersolajszükségletét, ehelyett azonban Horvátország úgy döntött, hogy megemeli a szénhidrogének szállításának költségeit.

- vélekedett Mitrahovics.

Igor Juskov, a Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány elemzője is azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak jelenleg nincs életképes alternatívája az orosz energiaforrásokkal szemben.

– jelentette ki Juskov.

Az elemző szerint, ha Ukrajna leállítaná az orosz olaj tranzitját vagy jelentősen megemelné a tranzitköltségeket, akkor Magyarország kénytelen lenne Horvátországon keresztül drágán vásárolni az olajat, vagy harmadik országokból importálni. Ezek alapján véleménye szerint Budapest számára gazdaságilag teljesen ésszerű, hogy Oroszországtól vásároljon olajat és gázt, mivel ennél kedvezőbb feltételek jelenleg nem elérhetőek a számára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!