Érdekes eredményt hozott egy nemrégiben végzett kutatás: a családi élet általános 21. századi ábrázolásával ellentétben a házasok láthatóan kevésbé hajlamosak arra, hogy figyelmen kívül hagyják a partnerüket, mint az egyedülállók.


Napjainkban világszerte 4,3 milliárd embernek van okostelefonja, ez a világ népességének többsége. Ahol vannak okostelefonok, ott vannak szép számmal olyan emberek, akik figyelmen kívül hagyják a körülöttük lévőket és elmélyülten használják az eszközüket. Ezek – angol szlengkifejezéssel élve – az úgynevezett „phubberek”, és a tudósok most azt vizsgálták, hogy az okostelefonok használata milyen hatással lehet az intim emberi kapcsolatainkra. A kifejezést egyébként eredetileg egy szellemes marketingkampány részeként álmodták meg, az általa leírt viselkedés viszont manapság annyira általános, hogy a phubber bekerült a gyakran használt szavak közé.

Libanoni szakemberek csaknem 500, 18 és 29 év közötti fiatal felnőttet kérdeztek meg a szokásaikról. Azt feltételezték, hogy akik társasági emberek, kevésbé hajlamosak az okostelefonjuk görgetésére, akik viszont magányosak és gyakran unatkoznak, gyakran menekülnek az internet világába. Akik nyitottak, könnyen barátkoznak és hajlandók új dolgokat kipróbálni, kisebb valószínűséggel foglalkoznak „éjjel-nappal” az okostelefonjukkal.

A tanulmány készítői a kapcsolati státusz és a „telefonozás” összefüggéseit is vizsgálták. Kiderült:

Ha egy kapcsolatban problémák vannak, ha elhidegülnek egymástól a felek, akkor ez a helyzet változhat.

„Óvatosan kell értelmezni a kutatás eredményeit, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy még reálisabb képet kapjunk az emberek okostelefon-használati szokásairól. Sokan ugyanis „csak” a társadalmi elszigeteltségüket próbálják kezelni a mobileszközök gyakori kézbe vételével” – mondták a szerzők a Healthcare folyóiratban megjelent tanulmány összegzéseként.

via iflscience.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!