Jármi Éva szerint a Covid óta jelentősen romlott a gyerekek mentálhigiénés állapota. A gyermekvédelmi intézményrendszer pedig nincs olyan állapotban, hogy felismerje és kezelni tudja a veszélyeztetett gyerekeket.


Egy 12 éves lány 25 centiméteres késsel szúrta meg az osztálytársát a bőnyi Szent István Általános Iskolában. A rendőrség információi szerint a hatodikos kislány készített egy halállistát, ahol piros színnel jelölte meg azokat, akiket meg akart ölni, zölddel azokat, akiket nem akart bántani. Az első óra után, kicsöngetéskor vette elő a padjába rejtett kést, és hátulról döfte bele a lista első helyén álló lányba. A diákot életveszélyes sérülésekkel, mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba, ahol sikerült stabilizálni az állapotát.

A magyar jog szerint a büntethetőségi korhatár alapesetben 14. életév. De vannak olyan bűncselekmények, amelyeknél a törvény 12. életévben határozza meg ezt. Ilyen az emberölés vagy az életveszélyt okozó testi sértés is. Jármi Éva pedagógiai szakpszichológusassal, bullying szakértővel beszélgettünk a Bőnyön történt iskolai erőszak lehetséges okairól.

– Mennyire egyedi az, ami ebben az általános iskolában történt?

– Ma egész nap próbáltam magamban felidézni, hogy tudok-e hasonló esetet, amikor 14 alatti, lány késsel, iskolában támadt, de nem jutott ilyen eszembe.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!