Harminc évvel ezelőtt kezdtük meg a stratégiai készletek felhalmozását, és a bespájzolt olaj- és olajtermékünk legalább 90 napra elegendő szinten van már 1998 óta. Ennek a szintnek néha kicsit alámentünk, de sohasem annyira, mint idén augusztusban, amikor a kormány az üzemanyaghiány megelőzése érdekében nagyon komoly mennyiségű, 184 millió liter gázolajat szabadított fel - derül ki a hvg.hu cikkéből.


A portálnak a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől úgy fogalmaztak, hogy:

Készletnapok tekintetében összességében az idei évben volt a legnagyobb csökkenés a Szövetség biztonsági kőolaj- és kőolajtermék-készleteiben.

Az MSZKSZ közlése szerint a stratégiai készletek augusztus 15-i állása 74 napnyi fogyasztásnak felel meg. Ezt azt jelenti, hogy amíg a 95-ös benzinből június 30-án 213,3 kilotonna, vagyis 285,8 millió liter volt tartalékban, ez augusztus 15-én már csak 264,5 millió liter volt. Motorikus gázolajból pedig 403 kilotonna, azaz 480,6 millió liter volt félretéve, ez most 304,1 millió literre csökkent.

Július végén még 84 napra elég készletünk volt, tehát a nagy felszabadítás miatt kereken 10 napnyival csökkent a biztonsági tartalék mennyisége. De már a június-július változás is jelentős volt, akkor 90 napnyiról indult a készletszint, vagyis másfél hónap leforgása alatt összesen 16 napnyival csökkent a biztonsági tartalék mennyisége. Január végén még 99 volt a készletnapok száma.

A hvg.hu cikkéből kiderül, hogy a biztonsági készletek felszabadítását vagy a kormány rendelheti el, vagy az EU, illetve a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA), utóbbi esetekben kollektív készletfelszabadítás keretében történik, más tagállamokkal szinkronban. Hogy egy ilyen felszabadítás mennyire komoly lépés, azt az is jelzi, hogy a szövetség 30 éves története során összesen öt alkalommal történt meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!