A hajó, amelyik kivitte őket a merüléshez a Nagy-korallzátonyhoz, nélkülük tért vissza. A kutatás során az derült ki, hogy az amerikai házaspár még legalább egy napig élhetett.


Eileen és Tom Lonergan a louisianai Baton Rouge-ban éltek, és 1998. január 25-én egy kirándulásra jelentkeztek, hogy felfedezzék a Nagy-korallzátonyt, miután megálltak Ausztráliában a fidzsi-szigeteki és tuvalui nyaralásukról hazafelé menet.

A pár 24 másik utassal együtt felszállt az Outer Edge nevű hajóra, amelyet Geoffrey 'Jack' Nairn kapitány vezetett, és 60 km-re mentek ki a parttól - írta a LADBible.

Miután az aznapi búvárkodás befejeződött, létszámellenőrzést tartotak, majd a hajó visszatért a szárazföldre.

Valami nem stimmelhetett a számlálás során, mert aztán kiderült, hogy a pár mégsem volt az Outer Edge fedélzetén, amikor az visszaindult.

Két nappal később megtalálták a hajón a táskájukat, tehát biztosan kihajóztak a többiekkel. Ez viszont azt feltételezi, hogy Eileennek és Tomnak a három merülés közül az utolsó után kellett volna felbukkannia. Valószínűleg fel is jöttek, csak később, és a hajó akkor már elindult a part felé.

Februárban, egy hónappal eltűnésük után, egy Eileen méretű búvárruha tűnt fel a queenslandi partszakaszon, majd más eszközök és tartozékok, valamint Eileen egyik uszonya is előkerült.

A kutatás szerint semmi sem utalt arra, hogy erőszakos halált haltak volna, noha a róluk készült az Open Water című filmben a pár cápatámadás áldozata lett.

Hónapokkal később egy halász a helytől 160 km-re talált egy merülőtáblát, amelyen ez állt:

A lapon szereplő dátum szerint a pár még legalább egy napig élt.

Az Outer Edge kapitányát gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, bár ő csak a legénység egyik tagját utasította, hogy végezze el a számlálást, és a hibát az eredményezhette, hogy két utas félúton a vízbe ugrott.

Később a kapitányt az esküdtszék ártatlannak találta.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!