Viselhető izmot hozott létre egy svájci vállalat, amelyet elsősorban izomkárosodásban szenvedők számára terveztek, de akár egészséges emberek számára is extra erőt biztosíthat, írja az Ubergizmo.


Az ETH Zürich vállalat Myoshirt elnevezésű termékével egy olyan eszközt mutatott be, amely megtámasztja a felső végtagot a gravitációval szemben. A karonként egy motorral rendelkező eszköz képes támogatni a többízületi mozgásokat, például a nyúlást is. Az eszközön kábelek - a cég elnevezése szerint mestersége ínak - futnak végig, amelyek képesek lekövetni a viselő izomzatának mozgását az azon elhelyezett erő- és mozgásérzékelők segítségével. A rendszert úgy tervezték, hogy a viselője kezében maradjon az irányítás, ezért a tulajdonos saját preferenciáihoz is igazíthatja az eszköz érzékenységét.

Nem ez az első, textil alapú ortézis, ami a vállalat nevéhez fűződik: a Myosuit elnevezésű eszközük az alsó végtagkárosodással élő embereknek segíthet abban, hogy visszanyerjék mozgás- és járóképességüket.

Mindkét eszköznek nagy előnye, hogy funkcionális textíliákból és könnyű szerkezeti elemekből áll, így a mindennapi ruházaton felül is könnyedén lehet azokat viselni. A vállalat közlése szerint hamarosan nemcsak a rehabilitációs tréningek megkönnyítésére alkalmas klinikai környezetben, hanem a felhasználók mindennapi életvitelében is sokat segíthetnek eszközeik. Az ETH Zürich közölte, tesztjeik során egészséges és sérült alanyokon is kipróbálták a ruhát, és mindannyian nagyobb eredményt értek el, mint az eszköz nélkül. Továbbá a tapasztalatok szerint a rendszer intuitív, és nem igényel nagy felszerelést, mint sok professzionális orvosi terápiás eszköz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!