Bemutatták a sajtó képviselőnek a tájékoztató anyagot, amivel a kudarcba fulladt lakossági fórumra készültek. Az is kiderült, mennyi vízre lesz szükség, ha teljes kapacitáson működik majd az üzem.


Részletesen beszélt a sajtónak Sóskútra tervezett akkufeldolgozó üzemről a beruházó Andrada-csoport vezetője és a leendő üzemvezető szerdán. Szerintük az üzemben alkalmazott technológia semmilyen hatással nem lesz a környezetére.

Ahogy a beszélgetés alapján kiadott közleményből kiderül,

A beruházó szerint a teljes kapacitás kihasználása esetén az üzemnek naponta legfeljebb 4 liter vízre lesz szüksége, és a zajterhelés messze elmarad a hasonló gyártóüzemek esetében általában megengedett értéktől. Az ígéret szerint a levegő minőségét rendszeresen mérni fogják, és ebben a cég felajánlása alapján lakossági kontroll munkacsoport is közreműködhet, civilek és az önkormányzat részvételével. Az is elhangzott, hogy a talajra, a vízbázisra semmilyen hatással sem lesz a működés, illetve hogy a talajmintákat és a talajvizet is rendszeresen vizsgálják majd.

hatással sem jár.

Peter Tibaut, a cég vezetője úgy fogalmazott, hogy üzemben alkalmazott technológia semmilyen hatással nem lesz a környezetére, mivel az zárt rendszerű, így semmi nem juthat se a levegőbe, se a talajba.

„A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a zöld energiatároló rendszerek alkatrészeit, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből:

- mondta Szakács Géza, leendő üzemvezető

A háttérbeszélgetésen bemutatták a feldolgozóban keletkező végtermékeket is három üvegcsében, amiket körbe is adták a sajtó képviselőinek.

A HVG kérdésére Peter Tibaut azt mondta, nagyon sokat kell gondolkodniuk, mikor lehet a településen újra lakossági fórum a feldolgozóval kapcsolatban. A botrányba fulladt fórumról Szakács Géza pedig azt mondta, „kétpólusú történetként” élte meg az eseményeket. Szerinte volt egy nagyon hangos kisebbség, de a legtöbben csendben, ülve várták annak a tájékoztatóanyagnak a bemutatását. Ezt az anyagot mutatták be szerdán a sajtó képviselőinek.

- mondta a leendő üzemvezető.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!