Mi is írtunk korábban arról, hogy Sebestyén Balázs kifakadt egy - egyébként műsorukban is visszatérő - téma kapcsán: hány éves korig és milyen egészségi állapotig vezethessen autót egy ember?

Később lapunkon keresztül válaszolt egy 68 éves sofőr a műsorvezetőnek.

Most azonban hivatalos helyről is érkezett egy elég erős reakció: a Háziorvosok Online Szervezete és a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja is reagált a rádiós szavaira. Közleményükben súlyosan elítélik Sebestyén szavait. Azt írják,

„a háziorvosi és házi gyermekorvosi kollegiális vezetők a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódnak Sebestyén kijelentéseitől, miszerint a háziorvosok 5000 forintért egészségi alkalmasságot igazolnak olyan idős páciensek részére, akik a gépjárművezetésre egészségügyi szempontból amúgy alkalmatlanok. A műsorvezető ezzel kapcsolatos gondolatmenete sértő, rágalmazó, durván általánosító a háziorvos társadalomra nézve, másrészről korrupció gyanújával sározza be az egész orvostársadalmat”

hirdetés

- szúrta ki a hvg.hu.

Az állásfoglalásban arról is írnak, hogy „a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról [szóló rendelet] egyértelműen szabályozza azokat a szakmai hatásköröket, melyek mentén a háziorvosok a hozzájuk forduló páciensek alkalmassági vizsgálatát végzik. [Egy másik] pedig egyértelműen meghatározza azon alkalmassági vizsgálatok (beleértve a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok) térítési díját, melyek nem tartoznak a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) finanszírozott ellátások körébe”.

A térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról szóló jogszabály egyébként pontosan meghatározza, hogy 60 év felett 2500 forint, 70 év felett pedig 1700 forint az alkalmassági vizsgálatok díja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés